Voćin: 13. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja Gospi Voćinskoj

  • Slika /PU_VP/Slike_Vijesti/Hod 7.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Jučer, 13. prosinca, na 13. hodočašću i komemoraciji za 47 nevinih civilnih žrtava, koje su na današnji dana 1991. godine, ubijene u Voćinu, okupilo se velik broj hrvatskih branitelja, vojske, policije, mnogobrojna izaslanstava i ostalih hodočasnika iz svih dijelova Hrvatske

Jučer, 13. prosinca, na 13. hodočašću i komemoraciji za 47 nevinih civilnih žrtava, koje su na današnji dana 1991. godine, ubijene u Voćinu od strane neprijateljskih paravojnih srpskih agresora, okupilo se velik broj hrvatskih branitelja, vojske, policije, mnogobrojna izaslanstava i ostalih hodočasnika iz svih dijelova Hrvatske.

Kao i prijašnjih godina kod križa u Ulici Prebenda, okupio se veliki dio hodočasnika koje  je pozdravio požeški biskup, msgr. Antun Škvorčević, te izrazio posebno poštovanja i suosjećanja sa obiteljima voćinskih žrtava i poginulih branitelja. Nakon molitve sa hodočasnicima je krenula pokorničko-molitvena procesija sa zavjetnim svijećama, koja se zaputila u prostor oko voćinske crkve Pohoda Blažene Djevice Marije, gdje je biskup Škvorčević uz spomenik ”U Majčinu naručju”, položio vijenac u čast voćinskih žrtava, nakon čega je predvodio koncelebrirano misno slavlje.
 
Nakon svete mise brojna izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće kod Spomen-obilježja u Voćinu te je održan komemorativni skup u znak na sjećanja na 47 nevinih civilnih žrtava.

Hodočašće su pohodila brojna izaslanstva među kojima su bili, izaslanik predsjednika RH  Marijan Mareković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Josip Đakić i saborska zastupnica Vesna Bedeković, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Darko Nekić zajedno sa izaslanikom ministra obrane Brankom Hrgom, izaslanik ministra unutarnjih poslova RH Siniša Knežević i zamjenik načelnika Policijske uprave virovitičko-podravske Nenad Križić, predstavnici lokalne i područne (regionalne) samouprave, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, predstavnici Požeško-slavonske županije, brojni gradonačelnici i načelnici s područja Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije.

Na hodočašće i komemoraciju u Voćin pristigli su predstavnici brojnih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, rodbina i prijatelji onih koji su svoj život dali za slobodnu Hrvatsku, te pripadnici ratnih postrojbi vojske i policije.

Kod spomen obilježja stradalim mještanima, nazočnima su se prije polaganja vijenaca obratili, ratni zapovjednik 136. slatinske brigade Josip Černi, izaslanik ministra hrvatskih branitelja, Darko Nekić, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Josip Đakić, te izaslanik predsjednika RH, umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković.
 
Molitvu je predvodio župnik novobukovačke Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije vlč. Dejan Ilić.
 
 

Stranica