Srednjoškolcima održana predavanja na temu Web heroj

  • Slika /PU_VP/2023/1 dsi.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Tehničkoj školi u Virovitici, policijska službenica za prevenciju Policijske uprave virovitičko-podravske, održala predavanja srednjoškolcima na temu Web heroj

FOTO: PU virovitičko-podravska

Policijska službenica za prevenciju Ureda načelnika Policijske uprave virovitičko-podravske u srednjoj Tehničkoj školi Virovitica educirala je učenike i profesore o mogućim kibernetičkim prijevarama u sklopu provođenja kampanje Ministarstva unutarnjih poslova Web heroj. Kampanja se provodi pod sloganom ''Ulovimo lika s weba koji tvoje eure vreba'', a provodi se kako bi se što veći broj građana upoznao s pojavnim oblicima kibernetičkog kriminaliteta, opasnostima te mjerama za prevenciju i zaštitu. Predavanjima je prisustvovalo oko 100 učenika koji su pozorno slušali iznošenje predavača i aktivno sudjelovali s pitanjima o temi. 



„Odlučili ste uložiti u kriptovalute koje su obećavale goleme profite, no, nažalost, vaš je novac nestao bez traga.“

Cilj održanih predavanja bio je upoznati učenike i profesore s prednostima i opasnostima koje nose društvene mreže i Internet, naglašeno im je da se prevaranti koriste krađama identiteta i putem e-maila, sms - poruka i telefonskih poziva. Koriste se raznim sofisticiranim trikovima kako bi došli do novca. Osim poruka i poziva trebaju biti oprezni kod primamljivih ponuda i oglasa jer sve što zvuči jako dobro je upitno, a naročito ako se naglašava neki kratak rok, hitna uplata i slično. Stoga je učenicama savjetovano da za bilo kakvu „dobru“ ponudu - oglas ili kupnju online, najprije kontaktiraju osobu od povjerenja koja će im pomoći i savjetovati ih o sigurnosti te ponude.

Policijski službenici će nastaviti provoditi predavanja i u drugim osnovnim i srednjim školama na području cijele Županije virovitičko-podravske, kako bi se što veći broj djece i roditelja upoznao s opasnostima i oblicima kibernetičkog kriminaliteta.
 
Pozivamo građane da budu oprezni, budite sumnjičavi ako dobijete SMS poruku ili poziv u kojem se traže vaši osobni podaci, dvaput provjerite prije nego što kliknete. Ni s kim nemojte dijeliti ili otkrivati broj bankovne kartice ili lozinku. Pratite pouzdane izvore i ažurirane činjenice. Ako postanete žrtva računalnog kaznenog djela, prijavite to policiji.
 
 

Stranica