Manje oružja, manje tragedija

Slika /PU_VP/2023/1 plakat oružje.jpg

Spriječite tragediju, budite odgovorni prema sebi i svojim bližnjima!!!

FOTO: ilustracija

U proteklom tjednu na području Policijske uprave virovitičko-podravske pronađena su i dragovoljno predana razna neeksplodirana eksplozivna sredstva. Policijski službenik protueksplozijske zaštite je preuzeo pronađena i predana eksplozivna sredstva i pohranio ih u skladište policijske uprave do uništenja. Pronađene su:
  • Ručne bombe M75,
  • Ručne bombe M50,
  • TNT eksploziv,
  • Razne vrste streljiva,
  • Raketa VBR 128mm.
 
Oružje ima važnu ulogu u očuvanju sigurnosti pod uvjetom da se koristi u skladu sa zakonom te ljudskim pravima i međunarodnim zakonima. Niti u jednom trenutku ne smijemo zaboraviti da oružje može uzrokovati smrt i višestruke razarajuće posljedice, kako za pojedinca, tako i za društvo.
 
 „Manje oružja, manje tragedija“ - preventivna je kampanja u svrhu sprječavanja zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari i drugih ubojitih sredstava, ali i senzibiliziranja javnosti i poticanja građana na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja, bez sankcija. Provodi se od 2007. godine, a modernizirana je kroz Fond Europske unije za unutarnju sigurnost u sklopu projekta  pod nazivom „Jačanje kapaciteta MUP-a u zaštiti ljudi i kritične infrastrukture od događaja koji mogu ugroziti sigurnost, uključujući djelotvorno upravljanje rizicima i krizama koji mogu ugroziti sigurnost, te borbi protiv terorizmakroz niz multimodularnih preventivnih alata, kako bi se potaknula svijest građana o važnosti dragovoljne predaje oružja.
Podsjećamo građane da je ovom Akcijom bez ikakvih sankcija, omogućena dragovoljna predaja svih vrsta oružja i ubojitih sredstava.
Protiv građana koji takvo oružje, streljivo i dr. ubojita sredstva prijave policiji radi predaje, neće se pokretati prekršajni, niti kazneni postupak.
Dragi građani, oružje i eksplozivna sredstva nemojte sami donositi u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već želju za dragovoljnom predajom prijavite na broj 192 ili u najbližoj policijskoj postaji. Na mjesto događaja uputit će se posebno osposobljeni policijski službenici, koji će preuzeti oružje, a Vi ćete ostati anonimni.
Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena, a o svemu se dodatno možete informirati i putem besplatne telefonske linije 0800 88 92.
Oružje i ubojita sredstva ne odlažite i ne ostavljajte u kontejnerima za smeće  ili na drugim otvorenim prostorima u prirodi! Na taj način ugrožavate živote drugih ljudi.
 
Radi više informacija nazovite besplatni info telefon 0800 88 92, te se upoznajte s preventivnim alatima i  uključite se  u Kampanju:
  • Facebook stranica Kampanje:
 
https://www.facebook.com/Manje-oru%C5%BEja-manje-tragedija-101855678364946/
 

Stranica