Sažetak aktivnosti u prometu od proteklog tjedna

Slika /PU_VP/Slike_Vijesti/akcija_alkohol9-120113.jpg

Protekli tjedan se na području Virovitičko – podravske županije dogodilo 8 prometnih nesreća u kojima su 2 osobe teško ozlijeđene i jedna je lako ozlijeđena

Prometne nesreće
Protekli tjedan se na području Virovitičko – podravske županije dogodilo 8 prometnih nesreća u kojima su 2 osobe teško ozlijeđene i jedna je lako ozlijeđena.
Obje prometne nesreće s teško ozlijeđenim vozačima su se dogodile u naseljima u okolici Slatine, u Novom Senkovcu i Novakima, i uzrokovali su ih nastradali vozači.
Slijetanje vozila s ceste u Novom Senkovcu je upravljanjem vozilom neprilagođenom brzinom u ponedjeljak oko 3 sata uzrokovao 42-godišnji državljanin Srbije, dok je 72-godišnji vozač bicikla nastradao zbog nepoštivanja prednosti prolaska teretnog vozila u srijedu oko podneva u Novakima.
Uz 2 teško stradala sudionika u prometu još je jedan vozač osobnog automobila lako ozlijeđen, u sudaru vozila pri vožnji u slijedu koji je u Suhopolju u četvrtak poslijepodne upravljanjem vozilom neprilagođenom brzinom i pod utjecajem alkohola uzrokovao vozač osobnog automobila, zbog čega je i uhićen.
 
 
Utvrđeni prekršaji
Osim po prometnoj problematici i stradavanju u prometu, miran tjedan nije bio niti po utvrđenim prometnim prekršajima kojih je tijekom proteklog tjedna utvrđeno 190.
Od 16 vozača zatečenih da upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola najveća koncentracija alkohola u organizmu od 2,30 g/kg je utvrđena kod vozača bicikla starosti 48 godina u četvrtak u 20,10 sati u Rezovačkim Krčevinama, dok je najveća koncentracija alkohola u organizmu kod vozača motornih  vozila od 2,23 g/kg utvrđena u petak u 15 sati u Grabrovnici kod vozača osobnog automobila starosti 58 godina.
Prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom je protekli tjedan utvrđeno 55, a najvećom utvrđenom brzinom od 119 km/h je u petak u 20 sati u Čađavičkom Lugu upravljao vozač osobnog automobila reg. oznaka Mađarske, i to na dionici D34 u naselju na kojoj je ograničenje brzine kretanja vozila 70 km/h.
 
Uz ova dva prekršaja utvrđeno je i 28 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 14 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela, 3 prekršaja nepropisnog pretjecanja, 2 prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme zabrane, jedan prekršaj upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje i dr.
Zbog počinjenja najtežih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama protekli tjedan su uhićena 3 vozača i to jedan zbog upravljanja vozilom i počinjenja prometne nesreće pod utjecajem alkohola u koncentraciji 1,89 g/kg, te 2 mlada vozača zbog upravljanja vozilom za vrijeme dok im je vozačka dozvola bila poništena zbog negativnih prekršajnih bodova.
Naime, mladim vozačima se nakon prikupljenih 9 negativnih prekršajnih bodova rješenjem ukida i oduzima vozačka dozvola. Ako nakon toga, a prije ponovnog polaganja vozačkog ispita kojemu mogu pristupiti tek nakon 2 godine, budu zatečeni da ipak upravljaju vozilom, propisana kazna za ovaj prekršaj je najmanje 10000 kn ili kazna zatvora u trajanju 60 dana, te zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom od 3 mjeseca ako su ovaj prekršaj počinili prvi puta.
 

Stranica