Sažetak aktivnosti u prometu od proteklog tjedna

Slika /PU_VP/Slike_Vijesti/policajac_pise_.jpg

Protekli tjedan je najveća koncentracija alkohola u organizmu od 2.66 g/kg utvrđena kod vozača bicikla starosti 30 godina u nedjelju u 15 sati u Velikoj Črešnjevici

Utvrđeni prekršaji
Protekli tjedan je najveća koncentracija alkohola u organizmu od 2.66 g/kg utvrđena kod vozača bicikla starosti 30 godina u nedjelju u 15 sati u Velikoj Črešnjevici.  
Najveća koncentracija alkohola u organizmu kod vozača motornog vozila je utvrđena kod vozača osobnog automobila starosti 24 godine koji je zatečen kako upravlja vozilom u nedjelju u 1.10 sati u Pitomači i alkotestiranjem je kod njega utvrđena koncentracija alkohola u organizmu od 2.47 g/kg. Obzirom da je u posljednjih mjesec dana već drugi puta zatečen da upravlja vozilom pod utjecajem alkohola u tako visokoj koncentraciji ovaj vozač je uhićen.
Najveća brzina kretanja vozila je utvrđena u srijedu u 0.20 sati u Suhopolju gdje je, na dionici D2 u naselju na kojoj je ograničenje brzine kretanja vozila 80 km/h vozač osobnog automobila upravljao brzinom od 108 km/h.
Ukupno su protekli tjedan utvrđena 192 prekršaja, od kojih 17 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja, 61 prekršaj upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, 19 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 20 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela, 2 prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme zabrane, jedan prekršaj upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje i dr.
 
Prometne nesreće
Tijekom proteklog tjedna je evidentirano 12 prometnih nesreća, a u 2 prometne nesreće s ozlijeđenima su 2 vozača osobnih automobila i putnik u njemu lako ozlijeđeni.
Polovica prometnih nesreća, među kojima i prometne nesreće s nastradalima, se dogodila u jutarnjim satima, od 5 do 8 sati i gotovo sve na mokrom kolniku, pa je uzrok dijela ovih prometnih nesreća bilo upravljanje vozilom brzinom neprilagođenom uvjetima na cesti.
Utjecaj alkohola protekli tjedan nije utvrđen kod niti jednog počinitelja prometnih nesreća
Pojačane mjere i akcije
I tijekom proteklog vikenda su policijski službenici vršili pojačani nadzor prometa, s posebnim naglaskom na utvrđivanje i sankcioniranje prekršaja koji su najčešći uzroci teškog stradavanja osoba u prometnim nesrećama. Od ukupno 97 prekršaja sankcioniranih u tri dana vikenda utvrđeno je i sankcionirano 9 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, 39 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, 8 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 10 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.
U petak, 04. prosinca od 10 do 18 sati je na području Postaje prometne policije Virovitica i Policijske postaje Orahovica provedena akcija nadzora vozača pod utjecajem alkohola, odnosno nadzora brzine kretanja vozila. Policijski službenici u provedbi akcija su utvrdili 25 prekršaja, od kojih 2 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i 17 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom.
U četvrtak, 03. prosinca, povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom policijski službenici su izvršili nadzor parkirališnih mjesta obilježenih za parkiranje vozila obilježenih znakom pristupačnosti kojom prilikom je sankcionirano 13 nepropisno parkiranih vozila na tim parkirališnim mjestima.
Tijekom predstojećeg tjedna, od 07. do 13. prosinca, u sklopu planiranih aktivnosti organizacije ROADPOL, biti će vršen pojačani nadzor vozača koji upravljanju vozilom pod utjecajem alkohola i opojnih droga.
 
 
 
 

Stranica