Protekli tjedan evidentirane 23 prometne nesreće

Slika /PU_VP/2023/1 vozilo slika.jpg

Najveća koncentracija alkohola u organizmu 2,96 g/kg utvrđena je u nadzoru prometa kod 51-godišnjeg bicikliste

Prometne nesreće protekli tjedan

Protekli tjedan su na prometnicama Virovitičko–podravske županije evidentirane 23 prometne nesreće, od kojih 5 s ozlijeđenima i 18 s materijalnom štetom. U tim prometnim nesrećama je jedna osoba teško ozlijeđena i 5 je lako ozlijeđeno.
Najteža prometna nesreća u kojoj je putnik u vozilu teško ozlijeđen i vozač je lako ozlijeđen se dogodila u subotu oko 10 sati na križanju Ulice Antunovac i produžetka  Aleje maturanata u Virovitici. Vozač osobnog automobila starosti 62 godine je ušao vozilom u križanje u namjeri skretanja u lijevo, a da nije propustio sva vozila koja su se kretala ulicom s prednošću prolaska. U tom trenutku se glavnom cestom kretao osobni automobil kojim je upravljao 43-godišnjak, koji je u pokušaju izbjegavanja sudara skretanjem zahvatio zelenu površinu pokraj kolnika, uslijed čega je vozilo sletjelo u putni kanal. Nastradali vozač i suvozač nisu prilikom vožnje koristili sigurnosni pojas.
Kod niti jednog vozača iz ove prometne nesreće nije utvrđena nedozvoljena koncentracija alkohola u organizmu, ali je utjecaj alkohola protekli tjedan utvrđen kod 3 počinitelja prometnih nesreća, a kod jedne vozačice je preliminarno testiranje na utjecaj droge u organizmu bilo pozitivno.
Koncentracija alkohola u organizmu od 2,45 g/kg je utvrđena kod 42-godišnjeg vozača osobnog automobila koji također nije koristio sigurnosni pojas, a uzrokovao je prometnu nesreću u utorak 22,35 sati u Starogradačkom Marofu. Uzrok ove prometne nesreće je bio upravljanje vozilom neprilagođenom brzinom uslijed koje na križanju Y oblika dvije lokalne ceste sletio s ceste na zelenu površinu. Prilikom slijetanja je udario i srušio prometni znak i sletio u putni jarak. Iz putnog jarka je izišao i prednjom stranom udario u dvorišnu metalnu ogradu koju je oštetio u dužini od 8 metara. Preko ograde je ušao u dvorište i vozilom udario i oštetio pročelje kuće gdje se zaustavio. Od siline udara je došlo do urušavanja prozora i dijela zida ispod prozora u unutrašnjost sobe i po krevetu u kojem je spavala vlasnica kuće. Vozač je u ovoj prometnoj nesreći zadobio lake tjelesne ozlijede.
 
 Utvrđeni prekršaji

Policijski službenici su tijekom proteklog tjedna u nadzoru prometa utvrdili 266 prekršaja i to 27 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja, 57 prekršaja uprav3prekršaj nepropisnog korištenja mobitela, jedan prekršaj upravljanja vozilom za vrijeme zabrane, jedan prekršaj upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje i dr.
Najveća brzina kretanja vozila od 120 km/h je utvrđena u srijedu u 03 sata u Čađavičkom Lugu, na dionici D34 u naselju na kojoj je ograničenje brzine kretanja vozila 70 km/h.
Najveća koncentracija alkohola u organizmu utvrđena u nadzoru prometa od 2,96 g/kg je utvrđena kod vozača bicikla starosti 51 godinu koji je zatečen kako upravlja vozilom u ponedjeljak u 15,30 sati u Detkovcu.

Stranica