Tijekom vikenda u dvije prometne nesreće sudjelovala djeca

Slika /PU_VP/2023/1 policija_natpis.jpg

Protekli vikend su evidentirane 2 prometne nesreće u kojima su sudjelovala djeca, od kojih je dvoje lako ozlijeđeno


Jedanaestogodišnje dijete koje je u prometnoj nesreći sudjelovalo u svojstvu pješaka koji se prevozio na rolama je nastradalo u naletu na pješaka u petak u 17,50 sati u Čemernici. Do ove prometne nesreće je došlo na križanju ulica Zagrebačke i Kardinala Franje Kuharića kojemu se mlada vozačica nije približavala brzinom prilagođenom uvjetima na cesti, da se može pravovremeno zaustaviti pred svakom zaprekom u konkretnim uvjetima, u trenutku kada je rolama cestu prelazilo dvoje djece na mjestu koje je više od 50 metara udaljeno od najbližeg pješačkog prijelaza, ali koji se prije prelaska preko kolnika nisu uvjerili da mogu cestu prijeći na siguran način. Jedno od djece je od udara osobnog automobila podignuto na poklopac motora i palo na kolnik, dok je drugo dijete uspjelo prijeći kolnik.

Drugo nastradalo dijete je bio 9-godišnji vozač bicikla, koji je sudjelovalo u prometu na cesti vozeći bicikl bez pratnje osobe starije od 16 godine i nije koristio zaštitnu kacigu. U nedjelju oko 17,50 sati je 9-godišnjak upravljao biciklom nogostupom Bečke ulice u Virovitici i dolaskom do obilježenog pješačkog prijelaza preko Ulice Antuna Mihanovića se uključio na obilježeni pješački prijelaz, a da nije propustio sva vozila koja su se kretala tom ulicom s prednošću prolaska. Vozač osobnog automobila je u izbjegavanju sudara na središnjem dijelu kolnika ipak udario u prednji kotač i ručicu upravljača bicikla, uslijed čega je dijete izgubilo nadzor nad biciklom i pao na kolnik.
Zbog obje prometne nesreće u kojima su sudjelovala i nastradala djeca slijedi izvješće Hrvatskom zavodu za socijalni rad.
 
Obzirom da su djeca od početka ove godine na području Policijske uprave virovitičko-podravske posebno ugrožena kategorija sudionika u prometu, jer je jedno dijete sudionik prometne nesreće poginulo, 5 je teško ozlijeđeno i 8 lako, ponovno se pozivaju vozači da posebno obrate pozornost na djecu sudionike u prometu i njihovu sigurnost u prometu.
Isto tako se podsjećaju roditelji da su djeca prilikom upravljanja biciklom obavezna koristiti biciklističku kacigu, te da čl. 215. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisuje da djeca do navršenih 14 godina ne smiju upravljati biciklima na cesti, osim djece s navršenih 9 godina koja su u školi osposobljena za upravljanje biciklom i za to im je izdana potvrda, a druga djeca starija do 9 godina u pratnji osobe koja navršila 16 godina.
Također se podsjećaju djeca, ali i svi ostali pješaci, da su se prilikom prelaska preko ceste, na obilježenom pješačkom prijelazu ili na mjestu gdje nema obilježenog pješačkog prijelaza, obavezni uvjeriti da cestu mogu prijeći na siguran način, a stati uz rub ceste i dobro se uvjeriti da vozilo ne nailazi treba prvenstveno zbog vlastite sigurnosti.

 

Stranica