Orahovica: Predstavljen projekt energetske obnove u zgradi Policijske postaje

  • Slika /PU_VP/Slike_Vijesti/Konferencija 1. Orahovica.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U srijedu, 26. kolovoza u dvorištu Policijske postaje Orahovica održana je početna konferencija za medije povodom početka radova na energetskoj obnovi zgrade Policijske postaje u Orahovici

U srijedu, 26. kolovoza u dvorištu Policijske postaje Orahovica održana je početna konferencija za medije povodom početka radova na energetskoj obnovi zgrade Policijske postaje u Orahovici. Na konferenciji su prisustvovali načelnik PU virovitičko-podravske Siniša Knežević, voditelj projekta iz MUP-a Drago Szabo,  načelnik Policijske postaje Orahovica Krunoslav Bot, predstavnica grada Orahovica gospođa Irela Strabić i gospodin Ivan Lizačić predstavnik tvrtke „Fasader Boja“  iz Osijeka koja izvodi građevinske radove.

Načelnik PU je izjavio da su projektom  obuhvaćeni radovi koji doprinose uštedi energije i poboljšanju energetskog razreda građevine, da su obuhvaćeni su radovi zamjene postojeće stolarije, obnova krova, toplinska izolacija, kotlovnica i obnova postojeće rasvjete i drugo. “ Zgrada Policijske postaje sastoji se od dva dijela. Prvi dio zgrade sagrađen je 1955.godine, dok je drugi dio zgrade novije gradnje, odnosno sagrađena je 1985.godine.  Shodno tome zgrada je vapila je za ovom vrstom obnove. Ovom energetskom obnovom i nakon završetka radova dobit ćemo funkcionalnu zgradu, suvremenog izgleda, energetski potpuno obnovljenu što će doprinijeti smanjenju troškova, ali i zaposlenicima pružiti kvalitetne i adekvatne uvjete za rad”, rekao je načelnik PU virovitičko-podravske Siniša Knežević.

Ministarstvo unutarnjih poslova je dana 28. veljače 2019. godine potpisalo Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u svrhu provedbe projekta pod nazivom Energetska obnova zgrade Policijske postaje Orahovica, na adresi Stjepana Mlakara 3, 33515 Orahovica.

 Ukupna vrijednost projekta sukladno Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava iznosi 2.451.706,70 kuna s PDV-om od čega se prihvatljivi troškovi projekta procjenjuju na 2.099.578,03 kuna s PDV-om. Iznos financijske potpore Europske unije iznosi 1.292.724,01 kuna s PDV-om.       

 Projektom su obuhvaćeni radovi koji doprinose uštedi minimalno 50% energije i poboljšanju energetskog razreda građevine, a obuhvaćaju zamjenu vanjske stolarije, izvedbu toplinske izolacije vanjske ovojnice zgrade, izvedbu toplinske izolacije stropa prema provjetravanom tavanu, rekonstrukciju postojećeg sustava grijanja i zamjenu postojeće rasvjete.

Energetskom obnovom zgrade Policijske postaje Orahovica ostvariti će se sljedeći ciljevi:
  1. smanjenje godišnje potrošnje primarne energije u zgradi za 53,66%;
  2. smanjenje potrošnje energije za grijanje za 67,21%;
  3. smanjenje emisije CO2 za 67,21%.
Zgrada Policijske postaje Orahovica  u sadašnjem stanju je u energetskom razredu F , dok je očekivani energetski razred nakon energetske obnove B .  

 

Stranica