Edukativno predavanje „Zaštita u zlatnim godinama“

Slika /PU_VP/2023/IMG-7a5ac418d3f24a83b8eabccae5ff048a-V.jpg

Kroz aktivnosti Dnevnog boravka Gradskog društva Crvenog križa Virovitica u suradnji s Policijskom upravom virovitičko-podravskom provedeno predavanje za umirovljenike u Golom Brdu

FOTO PU virovitičko-podravska

Jučer, 21. studenog policijski službenik za prevenciju Policijske postaje Virovitica u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa proveo je edukativno predavanje u prostoriji Društvenog doma u Golom Brdu na temu "Zaštita u zlatnim godinama" na kojem je nazočilo 25 članova Udruge umirovljenika Golo Brdo.

Kroz predavanje osobe starije dobi su educirane kako se ponašati ako ih na kućnom pragu posjete nepoznate osobe koje se predstavljaju kao uposlenici banaka, djelatnici Hrvatskog zavoda za socijalni rad, medicinsko osoblje, fizioterapeuti, trgovci ili slično. Također su educirani kako postupiti i zaštititi sebe i starije osobe oko sebe od prijevara i raznih oblika krađa.
Predavanja će se u narednoj godini nastaviti provoditi na cijelom virovitičkom području.

U cilju sprječavanja prijevara, građanima posebice, starijim građanima, se savjetuje sljedeće:
  • Ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ!
  • Ukoliko se predstavi kao službena, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve osobe koje službeno postupaju dužne imati i dati vam na uvid!
  • Ne dajte se zavesti uvjeravanjem nepoznatih osoba, njihovim titulama i sličnim nastupima!
  • Ne nasjedajte na upornost nepoznatih osoba koje vam po svaku cijenu žele ući u dom pod izlikom nuđenja na prodaju „po povoljnim cijenama“ raznih predmeta (medicinskih pomagala npr. masažera, knjiga, posteljine, suđa, kućanskih uređaja i sličnog), zatim „bolesti“, traženja milostinje i sličnog - jer se izlažete riziku!
  • Samo nekvalitetna, neoriginalna i roba sumnjivog porijekla može se prodavati po znatno nižim cijenama od uobičajenih!
  • Kad ste sami u stanu ili kući ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama te zamolite nekog od susjeda da vam se pridruži!
  • Zapišite registracijsku oznaku vozila kojim su se sumnjive osobe dovezle te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje vozila!
  • Zapamtite izgled osoba, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično)!
  • Odrasli članovi obitelji koji brinu o starijim osobama moraju iste upozoriti uz opetovano ponavljanje navedenih savjeta
 
Ako sumnjate na osobe koje Vam se na taj način predstavljaju, odmah nazovite 192, prijavite takve slučajeve i zapamtite što više detalja o tim osobama kako bi nam pomogli u njihovom pronalasku.
           

Stranica