Muškarac upravljao osobnim automobilom prije stjecanja prava na upravljanje

Slika /PU_VP/2023/Policija3.jpg
FOTO: ilustracija

Dana 21. studenog, oko 18,40 sati u mjestu Mala Črešenjevica policijski službenici su u nadzoru prometa zaustavili 44-godišnjeg vozača koji je krivudao osobnim automobilom po kolniku. Muškarac je vozilom upravljao pod vidnim utjecajem alkohola, prije stjecanja prava na upravljanje te je odbio alkotestiranje. Uhićen je zbog bojazni da će nastaviti s činjenjem prekršaja. Tijekom vožnje nije koristio sigurnosni pojas i kod sebe nije imao osobnu iskaznicu.

Protiv vozača koji je odbio podvrgnuti se alkotestiranju podnesen je optužni prijedlog zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Zakona o osobnoj iskaznici. Novčana kazna zbirno može iznositi  i do 5480,- eura, a zakonom je propisano i moguće izricanje kazne zatvora u trajanju do 120 dana.
Za svaki od ova dva najteža prekršaja je propisano da se po pravomoćnosti odluke vozaču dodjeljuje 6 negativnih prekršajnih bodova. To znači da će samo zbog ovog zatjecanja u počinjenju prekršaja imati više od 9 negativnih prekršajnih bodova, a zakonom je predviđeno da u iduće dvije godine neće moći podnijeti zahtjev za izdavanje vozačke dozvole.

Stranica