Virovitica: Otvorena spomen soba "Virovitica u Domovinskom ratu"

  • Slika /PU_VP/Slike_Vijesti/spomen soba vtc 1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U subotu14. svibnja u 13 sati u Dvorcu Pejačević u Virovitici, svečano je otvorena Spomen soba, odnosno postav “Virovitica u Domovinskom ratu”, koji će biti dio stalnog muzejskog postava “Povijest grada i dvorca”

U subotu14. svibnja u 13 sati u Dvorcu Pejačević u Virovitici, svečano je otvorena Spomen soba, odnosno postav “Virovitica u Domovinskom ratu”, koji će biti dio stalnog muzejskog postava “Povijest grada i dvorca”. Na taj način posjetiteljima će se približiti uloga šireg područja Virovitice u stvaranju suvremene hrvatske države.
 
Obnovljena Spomen prostorija, koja se nalazi u Dvorcu Pejačević posjetitelji mogu vidjeti fotografije, spomen oružje te multimediju vezanu uz Domovinski rat, te  prati priču koja uključuje političke promjene u Hrvatskoj i korijene velikosrpske agresije na RH što dovodi do stvaranja baze budućih oružanih snaga na području Virovitice 1990. godine, formiranja ZNG-a u Virovitici te oslobodilačke aktivnosti ZNG-a i MUP-a 1991. godine.
Ističe se dio vezan za formiranje i ratni put 127. brigade hrvatske vojske kao i 81. samostalne gardijske bojne HV-a “Kumovi” ne zaboravivši pri tome i Virovitičane u drugim postrojbama MUP-a i HV-a kao i liječnike, novinare i ostale koji su doprinijeli oslobođenju Hrvatske.
 
Svečanom otvorenju, između ostalih, nazočili su saborski zastupnici Josip Đakić i Vesna Bedeković, virovitičko-podravski župan Igor Andrović i njegov zamjenik Marijo Klement, virovitički gradonačelnik Ivica Kirin sa zamjenicima Damirom Marenićem i Vlastom Honjek – Golinac, načelnik PU virovitičko-podravske Siniša Knežević, ravnateljica Gradskog Muzeja Virovitica Mihaela Kulej te umirovljeni general-pukovnik Đuro Dečak i brigadni general Renato Romić, kao i predstavnici braniteljskih udruga s područja grada Virovitice.
 
Povodom otvorenja Spomen sobe, nazočnima su se obratili gradonačelnik Ivica Kirin, Ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica Mihaela Kulej, Mirko Poljanac, predsjednik HVIDR-e Virovitica,  umirovljeni general-pukovnik Đuro Dečak i saborski zastupnik te predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić.

Stranica