Virovitica: Akcija "Manje oružja-manje tragedija" još uvijek traje

Slika /PU_VP/Slike_Vijesti/manje oružja 3.jpg

Od ponedjeljka, 19. listopada na području cijele županije, od strane policijske uprave virovitičko-podravske započet će akcija pod nazivom “Manje oružja - manje tragedija“, koja će trajati do 30. listopada 2020.godine, na način da će organizirati  INFO-pultove na raznim mjestima, odnosno u različitim gradovima građani će od policijskih službenika dobiti sve informacije o vraćanju oružja, streljiva i eksplozivnih tvari

Od ponedjeljka, 19. listopada na području cijele županije, od strane policijske uprave virovitičko-podravske započet će akcija pod nazivom “Manje oružja - manje tragedija“, koja će trajati do 30. listopada 2020.godine, na način da će organizirati  INFO-pultove na raznim mjestima, odnosno u različitim gradovima građani će od policijskih službenika dobiti sve informacije o vraćanju oružja, streljiva i eksplozivnih tvari.
 
 Također, u posljednjih nekoliko godina koliko traje ova akcija na području Policijske uprave virovitičko-podravske, građani su dragovoljno predali veliki broj raznog automatskog, poluautomatskog, rasprskavajućeg i eksplozivnog oružja te streljiva, što dovoljno govori da kod građana još uvijek postoji određena količina spomenutog nelegalnog oružja zaostalog iz Domovinskog rata.
 
Akciji se priključuju predstavnici braniteljskih udruga sa područja Policijske uprave virovitičko-podravske, na čelu sa predsjednikom županijske HVIDRA-e Matom Bubaš, predsjednikom udruge HVIDR-a Virovitica Mirkom Poljanac, predsjednikom udruge Slatina Ilijom Nikolić,  koji također pozivaju branitelje koji posjeduju nelegalno oružje, da predaju isto, a isti će se nalaziti na INFO-pultovima.
 
Kako se novim Zakonom o oružju nelegalno oružje koje posjeduju građani može dragovoljno vratiti bez sankcija, pozivamo građane koji posjeduju nelegalno oružje da postupe po svojoj savjesti, te da djelatnicima za protuesplozijsku zaštitu PU virovitičko-podravske uz predhodni dogovor o preuzimanju, vrate nelegalno oružje, naime iz dosadašnjih primjera poznato je da ima i onih građana kojima imaju strah ili nelagodu vraćanja nelegalnog oružja policijskim službenicima, što je rezultiralo njihovim neodgovornim postupcima, odnosno nekontroliranog odbacivanja vatrenog oružja, minsko-eksplozivnih sredstava i streljiva na smetlišta, uz prometnice, kanale i slično, a što je predstavljalo veliku opasnost za ljude i životinje u slučaju nailaska na ista koja su se u danom trenutku nehotičnim ili namjernim dodirom mogu aktivirati, te nanijeti teške ozljede koje mogu biti i sa smrtnom posljedicom.

Nadalje, bitno je naglasiti da putem besplatne telefonske linije na broj policije 192 ili 112 mogu dojaviti informacije o ostavljenom ili pronađenom oružju, odnosno pozvati za anonimnu predaju oružja. Policija jamči potpunu anonimnost i neodgovornost građana u slučaju takve prijave.

Isto tako, savjetuje se građanima koji imaju nelegalno oružje da oružje i eksplozivna sredstva ne donose sami u policijske postaje, već da ukoliko žele predati oružje o tome obavijeste policiju. Po dojavi će postupati policijski službenici posebno specijalizirani za ovu vrstu poslova u civilu, sa civilnim vozilom te diskretno i sigurno preuzeti oružje ili eksplozivna sredstva.

Ovdje je bitno naglasiti da ukoliko policija prilikom vršenja pretrage doma ili drugih prostorija ili iz nekog drugog razloga kod građana pronađe, nelegalno vatreno oružje, streljivo ili minsko eksplozivna sredstva, ta sredstva će biti oduzeta, te će osoba biti prijavljena, zbog prekršajne ili kaznene odgovornosti.

Učinite svoj Dom sigurnijim, riješite se nepotrebnih stvari!
 
 
 

Stranica