Vikend Martinja – bez prometnih nesreća koje su uzrokovali alkoholizirani vozači

Slika /PU_VP/2023/alkohol, formula za nesreću.jpg

Proveden pojačani nadzor prometa tijekom „Martinjskog vikenda“

FOTO: ilustracija

I ove godine su pred vikend Martinja vozači posebno pozivani da ne upravljaju vozilom ako su konzumirali alkohol, nego da prijevoz osiguraju na neki drugi način i najavljivano je da će policijski službenici vršiti pojačani nadzor prometa, s posebnim naglaskom na nadzor vozača pod utjecajem alkohola, pa tijekom proteklog „Martinjskog vikenda“ na području Policijske uprave virovitičko-podravske nije bilo evidentiranih prometnih nesreća koje su uzrokovali vozači kod kojih je utvrđena nedozvoljena koncentracija alkohola u organizmu.
Međutim, iz podataka o prekršajima utvrđenima u pojačanom nadzoru prometa tijekom vikenda evidentno je da je našim cestama prometovao povećani broj vozača pod utjecajem alkohola. Naime, proteklog vikenda su policijski službenici u nadzoru prometa utvrdili 199 prekršaja, od kojih 31 prekršaj upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja.

Najveća koncentracija alkohola u organizmu od 2,28 g/kg je utvrđena kod vozača osobnog automobila starosti 40 godina koji je zatečen kako upravlja vozilom u nedjelju u 2,15 sati u Slatini.
Ovaj vozač, kojemu će osim novčane kazne od 1320 eura i zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilom, po pravomoćnosti sankcije biti dodijeljeno i 6 negativnih bodova, je jedan od 9 vozača koji su tijekom vikenda upravljali vozilom sa utvrđenom koncentracijom većom od 1,50 g/kg, a zatečen je kako upravlja vozilom tijekom akcije usmjerene na nadzor vozača pod utjecajem alkohola provedene na području cijele policijske uprave u subotu/nedjelju, 11./12. studenog od 22 do 06 sati.

U akciji je bez vozačke dozvole zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola nedozvoljene koncentracije ostalo 13 vozača, od kojih je 38-godišnji vozač osobnog automobila koji je u nedjelju u 3,50 sati u Virovitici upravljao vozilom pod utjecajem alkohola koncentracije 2,05 g/kg  sukladno odredbama čl. 134. Prekršajnog zakona uhićen.

Osim ovoga vozača je tijekom proteklog vikenda uhićen i 44-godišnji vozač mopeda koji je u nedjelju u 21,50 sati u Slatini zatečen kako upravlja mopedom prije stjecanja prava na upravljanja pri čemu nije koristio zaštitnu kacigu, a izvršenim alkotestiranjem je kod ovoga vozača utvrđena koncentracija od 2,06 g/kg.

Obzirom na sve navedeno, kao i činjenicu da je upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola veliki problem u prometu na području naše županije, te da je predblagdansko razdoblje u kojem se iz iskustva od prethodnih godina može očekivati pojačana konzumacija alkohola tek pred nama,  ponovno se pozivaju vozači da ne započinju upravljanje vozilom ukoliko su konzumirali alkoholna pića i ne dovode na taj način u opasnost sebe i sve ostale sudionike u prometu.

Policijski službenici će i u predstojećem periodu vršiti pojačani nadzor prometa, s posebnim naglaskom na sankcioniranje vozača koji se ne budu pridržavali zakonskih odredbi zabrane upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, ali i vozača koji budu upravljali vozilom brzinom većom od ograničenja, ne budu koristili sigurnosni pojas na propisani način ili budu koristili mobitel i druge uređaje na nepropisan način, te svih drugih prometnih prekršaja.
 

Stranica