Utvrđen prekršaj iz Zakona o gospodarenju otpadom

Slika /PU_VP/2023/Oprez - Požar.png

U Pitomači u vrtu iza obiteljske kuće 56-godišnjakinja je zapalila staru odjeću i obuću

FOTO: ilustracija

Dana 18. siječanj, oko 12,00 sati u Pitomači policijski službenici su u vrtu iza obiteljske kuće zatekli 56-godišnjakinju koja je spaljivala veću količinu stare odjeće i obuće. Crni gusti dim, vrlo neugodnog i nadražujućeg mirisa širio se po ulicama Pitomače. Požarište je ugašeno nakon dolaska policijskih službenika. Zbog utvrđenog prekršaja Općini Pitomača dostavljena je Obavijest o počinjenom prekršaju iz Zakona o gospodarenju otpadom.

Osim štetnog utjecaja na okoliš paljenje otpada može prouzročiti izbijanje požara većih razmjera što za posljedicu može imati i veću materijalnu štetu, a gašenje iziskuje angažiranje dodatnih ljudskih i materijalno-tehničkih sredstava, stoga je nužno upozoriti na odgovorno ponašanje. Osim toga, ovakvim nepromišljenim radnjama građani mogu počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom, za koje se može izreći kazna zatvora do tri godine ako je djelo počinjeno iz nehaja, a ako je počinjeno s namjerom propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama.

Apeliramo na građane da posebnu pozornost obrate na moguću pojavu izbijanja otvorene vatre u njihovoj okolini te na osobe koje bi se s tim mogle dovesti u vezu, kao i da saznanja o tome odmah dojave policiji na broj 192 ili Službi za hitne slučajeve na broj 112.

Savjesnim ponašanjem i brigom za okolinu smanjuje se mogućnost izbijanja većih požara koji mogu imati i tragične posljedice.

Stranica