Upravljali vozilom prije stjecanja prava na upravljanje

Slika /PU_VP/Slike_Vijesti/1 policija_natpis.jpg

U utorak, 4. travnja 2023. godine su na području Policijske uprave virovitičko-podravske evidentirane 3 prometne nesreće koje su uzrokovali vozači osobnih automobila koji su upravljali vozilom prije stjecanja prava na upravljanje


Teška prometna nesreća, u kojoj je 28-godišnji vozač teško ozlijeđen, sa konstatiranim ozljedama opasnima po život zbog kojih je prevezen na daljnje liječenje u KBC Dubrava u Zagreb, se dogodila u 12,40 sati u Maloj Črešnjevici.
Do prometne nesreće je došlo kada je vozilo, nakon izlaska iz zavoja na nizbrdici, uslijed neprilagođene brzine kretanja uvjetima na cesti i nedovoljnog iskustva vozača koji je upravljao vozilom prije stjecanja prava na upravljanje osobnim automobilom, zahvatilo putnu bankinu, a uslijed naglog vraćanja na kolnik je došlo do zanošenja vozila, slijetanja s ceste i prelaska preko putnog mosta s kojega je vozilo odletjelo u zrak. Pri padu vozila je došlo do udara bočne strane vozila u kosinu odvodnog kanala, gdje je uslijed siline udarca došlo do ponovnog podizanja vozila u zrak, bočnog okretanja oko uzdužne osi i pada u dvorište obiteljske kuće prevrnuto na bočnu stranu, pri čemu je oštećeno 10-ak metara dvorišne ograde.
Vozač nije koristio sigurnosni pojas, a tijekom slijetanja je došlo do ispadanja vozača iz vozila kroz bočno staklo, uslijed čega je zadobio teške tjelesne ozlijede opasne po život.

Istoga dana je dvije prometne nesreće s materijalnom štetom uzrokovao isti počinitelj, maloljetnik koji je upravljao vozilom prije stjecanja prava na upravljanje i nakon uzrokovanja obje prometne nesreće napustio mjesta događaja.
Prvu prometnu nesreću je ovaj 17-godišnjak uzrokovao u Virovitici kada brzinu kretanja vozila nije prilagodio uvjetima na cesti, gustoći prometa i vlastitom vozačkom neiskustvu, uslijed čega je došlo do udara osobnog automobila kojim je upravljao u vozilo koje je bilo zaustavljeno u koloni ispred njega.
Napustivši mjesto događaja ove prometne nesreće, a da nije sačekao vršenje očevida ili razmijenio podatke sa drugim sudionikom, ovaj maloljetnik je nastavio vožnju osobnog automobila i u Rušanima sletio vozilom s ceste, također zbog kretanja brzinom neprilagođenom uvjetima na cesti, odnosno prolasku kroz pregledno križanje T-oblika.
Dolaskom do križanja je prilikom skretanja u lijevo zahvatio putnu bankinu i prednjim dijelom vozila udario u putni most koji je oštetio, nakon čega je nastavio kretanje kroz putni jarak i prednjim dijelom vozila udario u drugi putni most kojega je također oštetio i zaustavio se na zelenoj površini, nakon čega je ponovno napustio mjesto događaja, a da sa oštećenim vlasnicima imovine nije razmijenio podatke.

Uzrokovanje prometnih nesreća od strane vozača koji upravljaju vozilom bez položenog vozačkog ispita potrebne kategorije na području Virovitičko-podravske županije nije često, pa su tako u prvom tromjesečju ove godine 2 prometne nesreće s materijalnom štetom uzrokovali vozači koji su upravljali vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, a u nadzoru prometa je utvrđeno 27 prekršaja ove vrste.
Upravljanje vozilom prije stjecanja prava na upravljanje je prekršaj iz kategorije najtežih prekršaja propisanih Zakonom o sigurnosti prometa na cestama za koji je propisana novčana kazna od najmanje 1320 eura ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom od 3 mjeseca ukoliko je prekršaj počinjen prvi puta i vozaču se upisuje 6 negativnih prekršajnih bodova.
Međutim, osim što je zakonom zabranjeno, upravljanje vozilom bez položenog vozačkog ispita je opasno zbog nedovoljnog poznavanja prometnih pravila i prometnih propisa koji su nužni za sigurnost sudjelovanja u prometu tog vozača i svih ostalih sudionika u prometu, kao i vozačkog neiskustva.

Stoga se pozivaju svi koji nemaju položen vozački ispit da ne započinju upravljanje vozilima za koje nemaju ispunjene propisane uvjete za upravljanje i ne dovode u opasnost sebe i ostale sudionike u prometu, kako se ovakvi neželjeni događaji, a posebno prometne nesreće sa teškim posljedicama, ne bi događali.

 

Stranica