Ulazak Republike Hrvatske u schengenski prostor obilježen simboličnim podizanjem rampe

  • Slika /PU_VP/Slike_Vijesti/1sch .jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Dana 31. prosinca na Graničnom prijelazu Terezino Polje točno u ponoć simboličnim podizanjem rampe i označenim zelenim svjetlom slobodnog prolaska  obilježen je ulazak Republike Hrvatske u schengenski prostor


Nekoliko minuta prije ponoći policijski službenici su obavili posljednju graničnu kontrolu i točno u ponoć načelnik Policijske uprave virovitičko-podravske Siniša Knežević je u društvu načelnika Policijske postaje Virovitica Marcela Štrok i pomoćnika načelnika za nezakonite migracije i prekogranični kriminalitet Hrvoja Perković, te voditelja Službe za granicu Dražena Huzjak i predstavnikom Grada Virovitica Mirka Poljanac podignuo rampe na graničnom prijelazu Terezino Polje. Malo poslije ponoći načelnik Policijske uprave Somogy policijski general Molnár Gábor je sa svojim suradnicima na sredini mosta na graničnoj crti Republike Hrvatske i Mađarske čestitao ulazak u schengenski prostor načelniku Policijske uprave virovitičko-podravske Siniši Knežević i njegovim suradnicima.

S ulaskom u schengensko područje, na unutarnjoj granici, odnosno državnoj granici Republike Hrvatske s Mađarskom i Republikom Slovenijom, klasične kontrole na graničnim prijelazima više ne postoje. Dakle, građani prilikom odlaska u Mađarsku ili Sloveniju više ne moraju prolaziti kroz dosad uobičajene kontrole uz predočenje osobne iskaznice ili putovnice.

Kad govorimo o prelasku vanjske granice, nema nikakvih izmjena niti za državljane EU niti za građane trećih zemalja. Granična kontrola obavlja se kao i do sada, provođenjem Zakonika o schengenskim granicama, uključujući također provođenje i drugih relevantnih uredbi Europskog parlamenta i vijeća. Dakle, svi građani EU pa tako i hrvatski državljani koji žive u susjednim trećim zemljama moraju ispunjavati jednake uvjete kao i prije ulaska u schengenski prostor.



 

Stranica