U Virovitici održan Dan otvorenih vrata za srednjoškolce

  • Slika /PU_VP/Slike_Vijesti/1 dov 1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U srijedu, 31. svibnja u Virovitici za učenike srednjih škola - Tehničke škole, Strukovne škole i Industrijsko obrtničke škole, Policijska uprava virovitičko-podravska organizirala je Dan otvorenih vrata u sklopu provođenja kampanje „Postani policajac/policajka“

Zamjenik načelnika Policijske uprave virovitičko-podravske Nenad Križić i policijski službenici u suradnji s voditeljem Odjela osiguranja zatvora Požega Josipom Uršić i pravosudnim policajcima srednjoškolcima i svim zainteresiranima prezentirali su svoj rad i opremu. Na prezentaciji policijskih vježbi i opreme sudjelovali su i ravnatelj Tehničke škole Dino Davidović, ravnateljica Strukovne škole Pavica Biondić-Ivanković i ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Goran Horvat.
 
Ministarstvo unutarnjih poslova raspisalo dva natječaja osobama koje nisu starije 28 godina, a završile su srednju školu. Riječ je o Programu srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka. Drugi natječaj namijenjen je mladima koji nisu stariji od 19 godina i završili su prva dva razreda srednje škole u četverogodišnjem trajanju, a riječ je o upisu učenika u III. razred srednje Policijske škole ”Josip Jović”. Sve koji završe bilo koji od ova dva oblika školovanja čeka siguran posao, a imaju i mogućnost napredovanja i nastavka školovanja. Zahvaljujemo se ravnateljima škola što su nam omogućili ovu prezentaciju dijela naše djelatnosti s kojom smo imali namjeru upoznati potencijalne buduće kadrove, trenutno učenike srednjih škola – rekao je zamjenik načelnika Policijske uprave virovitičko-podravske Nenad Križić.
 
Policijski službenici interventne jedinice policije demonstrirali su srednjoškolcima elemente osnovne samoobrane, te dio taktičkih vježbi - način kretanja grupe sa balističkim štitom. Mladi su se potaknuti pokazanim vježbama nešto duže zadržali na info punktu interventne policije isprobavajući opremu koju policijski službenici koriste u svom svakodnevnom radu. Nadalje, policijski službenici Ureda načelnika su prezentirali nacionalne programe koje provode, dok su policijski službenici kriminalističke policije  prezentirali testere za droge te uzorke raznih vrsta droga, kao i opremu kriminalističke tehnike. Policijski službenici protueksplozijske zaštite prezentirali su svoju opremu i rad. Uz opremu, bila su izložena i vozila od „presretača“  i motora do „marice“. Policijska inspektorica „Stela“ – specijalizirani pas za pronalazak droge, uz svog vodiča pokazala je kroz demonstraciju što zna i može. Na Danu otvorenih vrata policije sudjelovali i pravosudni policajci te je demo tim službenika pravosudne policije predstavio svoj rad i postupanja pravosudnih policajaca u incidentnim situacijama.

Prisutni su imali mogućnost pogledati i osobno pokušati proći poligon za provjere tjelesne i motoričke sposobnosti budućih policajki i policajaca što je određeni dio posjetitelja i probao. Većina srednjoškolaca uspjela je proći poligon u predviđenom vremenskom roku – djevojke predviđeno vrijeme 3 minute i 30 sekundi, a za mladiće 3 minute i 6 sekundi, najbrži od svih je bio Marijan Pavić, polaznik Tehničke škole smjera tehničar za mehatroniku, koji je poligon prošao za 2 minute i 2 sekunde i dobio prigodnu nagradu od policijske uprave.

Podsjećamo da Ministarstvo unutarnjih poslova trenutno ima raspisana dva natječaja. Jedan je namijenjen osobama koje nisu starije od 28 godina i završile su srednju školu, a riječ je o Programu srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka. Drugi natječaj namijenjen je mladima koji nisu stariji od 19 godina i završili su prva dva razreda srednje škole u četverogodišnjem trajanju, a riječ je o upisu učenika u III. razred srednje Policijske škole ''Josip Jović''. Sve koji završe bilo koji od ova dva oblika školovanja čeka siguran posao, a imaju i mogućnost napredovanja i nastavka školovanja. Ministarstvo pravosuđa također je raspisalo i natječaj za pravosudnog policajca "Postani pravosudni policajac/policajka", čije školovanje se također provodi u srednjoj Policijskoj školi „Josip Jović“.
U programima školovanja polaznicima i učenicima osigurani su smještaj i prehrana, odora i sportska oprema, knjige i školski pribor, mjesečna naknadu za osobne potrebe i dodatno osiguranje od posljedica nesretnog slučaja, a kategorizirani sportaši imaju pravo i na pojačanu prehranu i nastavak trenažnog procesa. Sve koji završe školovanje čeka siguran posao, a imaju i mogućnost napredovanja i nastavka školovanja.

Za više informacija, zapratite društvene mreže Policijske akademije ''Prvi hrvatski redarstvenik'':

Facebook
Instagram
TikTok

Stranica