Teško ozlijeđeni biciklisti

Slika /PU_VP/Slike_Vijesti/bicikli.jfif

Posljednja tri dana svibnja su se na ulicama Virovitice dogodile dvije gotovo identične prometne nesreće u kojima su uslijed umanjenja stabilnosti i pada s bicikla teško ozlijeđeni vozači bicikla

U prometnoj nesreći koja se u ponedjeljak, 29. svibnja 2023. godine dogodila oko 14,30 sati u Ulici Ivana Kapistrana je teško nastradala 55-godišnja vozačica bicikla, a u srijedu, 31. svibnja 2023. godine oko 13,30 sati je u blizini objekta Grada Virovitice na trgu bana Josipa Jelačića teško ozlijeđen 61-godišnji biciklista. Kod niti jednog nastradalog bicikliste nije utvrđena nedozvoljena koncentracija alkohola u organizmu.
Na našim prometnicama učestalo možemo vidjeti slučajeve prevoženja paketa i predmeta različitih dimenzija i težina koji često nisu prikladni za prijevoz na biciklu i za koje takav način prijevoza predstavlja opasnost, kako za biciklistu ili pješaka koji gura bicikl, tako i za ostale sudionike u prometu.

Kako je bicikl vozilo smanjene stabilnosti i temelj njegovog korištenja predstavlja održavanje ravnoteže, prijevoz predmeta većih dimenzija, većeg broja predmeta i paketa ili predmeta veće težine uzrokuje dodatno umanjenje stabilnosti vozila i nemogućnost postizanja ravnoteže nužne za kretanje bicikla, a što rezultira padom bicikliste, posebno u trenutku kada neki detalj skrene pozornost vozača bicikla sa otežanog postizanja ravnoteže. Posljedice takvih padova najčešće su teške ozlijede, posebno u slučajevima kada se radi o sudionicima na biciklima koji nisu mlađe životne dobi.

Obzirom na navedeno povećanje problematike teškog stradavanja sudionika prometnih nesreća na biciklima, u vrijeme kada je nastupanjem povoljnijih vremenskih prilika naglo povećan broj biciklista na našim prometnicama, podsjećaju se svi sudionici u prometu na biciklima da je zakonskim odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano da vozač bicikla „…mora upravljati vozilom na način kojim se ne umanjuje stabilnost vozila i ne ometaju drugi sudionici u prometu, a osobito ne smiju skidati istodobno dvije ruke s upravljača, pridržavati se za drugo vozilo, prevoziti, vući ili gurati predmete koji ga mogu ometati u upravljanju vozilom ili ugrožavati druge sudionike u prometu.

Za sigurnost biciklista u prometu također je posebno važno kontinuirano pozorno praćenje situacije na cesti i poštivanje zakonskih odredbi koje se odnose na kretanje prometnim površinama namijenjenima za kretanje biciklista, upravljanje vozilom u trijeznom stanju i bez korištenja mobitela i slušalica u ili na oba uha, te poštivanje prometnih pravila i prometnih propisa kojima je regulirana prednost prolaska na križanjima.
 

Stranica