Stanje u prometu tijekom proteklog tjedna

Slika /PU_VP/2023/1 vozilo slika.jpg

U dane blagdana, 25. i 26. prosinca, dogodile su se ukupno 3 prometne nesreće u kojima je jedna osoba zadobila teške tjelesne ozljede  

FOTO: PU virovitičko-podravska

Prometne nesreće
Tijekom proteklog tjedna evidentirane su 24 prometne nesreće, 7 s ozlijeđenim osobama u kojima su 2 osobe zadobile teške tjelesne ozljede, a 9 osoba zadobilo lakše tjelesne ozljede te 17 s materijalnom štetom. U 5 prometnih nesreća vozači su bili pod utjecajem alkohola. U 4 prometne nesreće počinitelji su napustili mjesto događaja, ali su 3 počinitelja naknadno pronađena.
U dane blagdana, 25. i 26. prosinca, dogodile su se ukupno 3 prometne nesreće u kojima je jedna osoba zadobila teške tjelesne ozljede (vozač koji je skrivio prometnu nesreću bio pod utjecajem alkohola). U dvije prometne nesreće s materijalnom štetom počinitelji su mladi vozači od kojih je jedan bio pod utjecajem alkohola.
Najteža prometna nesreća dogodila se dana 26. prosinca, oko 16,35 sati, u mjestu Čađavica, Vukovarskoj ulici, kada je 28-godišnjak zbog neprilagođene brzine kretanja i alkoholiziranosti (1,58 g/kg alkohola u organizmu), prešao vozilom na suprotni trak ceste gdje je došlo do udara u vozilo koje je dolazilo iz suprotnog pravca, u kojem vozilu se nalazila vozačica i dvoje malodobne djece propisno smještene u sjedalicama, koji na sreću nisu zadobili tjelesne ozlijede dok je teške tjelesne ozljede zadobio vozač koji je izazvao prometnu nesreću te vozilom sletio u putni kanal i pritom udario u putni most.
 
Utvrđeni prekršaji
Ukupno je utvrđeno 182 prekršaja, od kojih 17 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja, 60 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, 20 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 10 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela, 1 prekršaj upravljanja vozilom za vrijeme zabrane upravljanja, 1 prekršaj upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 4 prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme isteka važenja prometne dozvole ili tehnički neispravnim vozilom i dr.
Najveća koncentracija alkohola u organizmu od 2,28 g/kg je utvrđena kod vozača starosti 33 godine koji je zatečen kako upravlja traktorom, u subotu, 23. prosinca u 22,10 sati u mjestu Sedlarica.
Najveća brzina kretanja vozila od 117 km/h, utvrđena je stacionarnom kamerom u utorak, 19. prosinca 2023. godine u 18,05 sati u mjestu Čađavački Lug, gdje je ograničenje brzine kretanja vozila 70 km/h, tom brzinom upravljao je vozač osobnog automobila domaćih registarskih oznaka.
 
Uhićene i zadržane osobe
Temeljem članka 134. Prekršajnog zakona uhićene su dvije osobe, prva zbog vožnje pod utjecajem alkohola prije stjecanja prava na upravljanje vozilom, a druga osoba zbog upravljanja vozilom za vrijeme zabrane upravljanja vozilom „B“ kategorije.
 
 

Stranica