Sletio sa ceste nakon dvodnevnog vozačkog staža

Slika /PU_VP/2023/1 policija_natpis.jpg

U četvrtak, policijski službenici prometne policije su izvršili očevide šest prometnih nesreća u kojima je jedna osoba teško ozlijeđena i tri lako

FOTO: ilustracija

​Nakon što je u utorak na prometnicama Policijske uprave Virovitičko-podravske evidentirano 8 prometnih nesreća u kojima je jedna osoba teško ozlijeđena i 4 su lako ozlijeđene predblagdanska prometna problematika nije bitnije smanjena, pa su i u četvrtak, 21. prosinca policijski službenici prometne policije izvršili očevide 6 prometnih nesreća u kojima je jedna osoba teško ozlijeđena i 3 lako.

Najteža prometna nesreća, u kojoj je 17-godišnji putnik teško ozlijeđen, se dogodila oko 7,45 sati u Borovi kada 38-godišnja vozačica osobnog automobila nije prilagodila brzinu kretanja vozila uvjetima na cesti. Vozačica je izgubila nadzor nad vozilom i u zanošenju je došlo do slijetanja vozila s ceste na zelenu površinu, udara u kosinu putnog jarka, prevrtanja vozila  i udara prednjeg  dijela vozila u betonsku dvorišnu ogradu gdje je vozilo ostalo zaustavljeno u položaju na krovu. Osim teško ozlijeđenog putnika u ovoj prometnoj nesreći je lako ozlijeđena vozačica, a za njihovo izvlačenje iz vozila su angažirani vatrogasci DVD Suhopolje.
Samo što je završila sa očevidom ove prometne nesreće, ekipa za očevide Policijske postaje Virovitica je upućena na očevid prometne nesreće koja se oko 11,15 sati dogodila na državnoj cesti Brezik - Lipovac, oko 250 metara od križanja sa dionicom županijske ceste Suhopolje - Lipovac. Ovu prometnu nesreću je uzrokovao 27-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine upravljajući skupom vozila registarskih oznaka Bosne i Hercegovine. Do ove prometne nesreće, rasipanja tereta - staklenih boca po cesti je došlo zbog nedovoljno osiguranog tereta na vozilu  kada je u zavoju došlo do pomicanja tereta i probijanja stranice vozila i cerade. U ovoj prometnoj nesreći nije bilo nastradalih sudionika u prometu, a za čišćenje kolnika su angažirani djelatnici Hrvatskih ceste.

Niz prometnih nesreća je nastavljen i u večernjim satima pa je u 22,15 sati došlo do slijetanja osobnog automobila na nerazvrstanoj cesti kod bivše tvornice šećera u Virovitici. Mladi, 18-godišnji vozač, koji je vozačku dozvolu dobio dva dana ranije, je osobnim automobilom starim 23 godine čiji je vlasnik postao toga dana, upravljao neprilagođenom brzinom uvjetima na cesti i u zavoju pod pravim kutom izgubio kontrolu nad vozilom. U kočenju je došlo do zanošenja zadnjeg dijela vozila i bočnog slijetanja pri izlasku iz zavoja na zelenu površinu obraslu visokom travom i drvećem, te ostalo zaustavljeno nakon udara u stablo. U ovoj prometnoj nesreći su vozač i 19-godišnja putnica lako ozlijeđeni, dok druga suputnica nije nastradala.
 Osim postupanja na vršenju očevida prometnih nesreća policijski službenici prometne policije su vršili i pojačani nadzor prometa, a zbog gužve u centru Virovitice povremeno i fizičku regulaciju prometa.

Postupanjem u nadzoru prometa u jutarnjim satima, u 6,40 sati u centru Virovitice je zatečen 73-godišnji državljanin Italije kako upravlja vozilom za vrijeme trajanja zaštitne mjere zabrane upravljanja. Zbog počinjenja ovog prekršaja vozač je sukladno odredbama čl. 134. Prekršajnog zakona uhićen, a obzirom da je evidentiran kao višestruki počinitelj prometnih prekršaja ove vrste privremeno mu je oduzeto vozilo kojim je zatečen u počinjenju prekršaja.

Obzirom na sve navedeno, ponovno se pozivaju svi sudionici u prometu da zbog očekivanih gužvi, posebno u središtima gradova i većih naselja, pravovremeno obave sve pripreme za Božić i po mogućnosti što više predblagdanskih kupovina obave pješice. Svima koji planiraju odlazak na duže putovanje preporuča se pravovremeno kretanje na put, a svim sudionicima u prometu strpljivost i dosljedno poštivanje svih prometnih propisa.
 

Stranica