Sigurnosni pojas

Slika /PU_VP/2023/1 policija_natpis.jpg

U proteklom tjednu sukladno planiranim aktivnostima organizacije ROADPOL vršen je pojačani nadzor korištenja sigurnosnog pojasa

FOTO: ilustracija

Odredbama Zakona o sigurnosni prometa na cestama je propisano da su vozač i putnici tijekom vožnje u motornom vozilu na sjedalima na kojima su ugrađeni sigurnosni pojasevi dužni koristiti pojas na način koji je odredio proizvođač sigurnosnog pojasa. Također, vozač motornog vozila za prijevoz osoba ne smije prevoziti djecu nižu od 150 centimetara ako nisu smještena u posebnoj sigurnosnoj sjedalici/postolju koje je za vozilo pričvršćeno sigurnosnim pojasom vozila ili posebnim kopčama u vozilu i suprotno načinu koji je odredio proizvođač posebne sigurnosne sjedalice, dok na sjedalima koja nisu prednja može prevoziti djecu nižu od 150 cm, a visoku barem 135 cm, koja nisu smještena u sigurnosnoj sjedalici/postolju, ukoliko su ona pravilno vezana sigurnosnim pojasom za odrasle osobe.

Tijekom proteklog tjedna, od 11. do 17. ožujka sukladno planiranim aktivnostima organizacije ROADPOL na području cijele Policijske uprave virovitičko-podravske policijski službenici vršili su pojačani nadzor korištenja sigurnosnog pojasa.
Ukupno je protekli tjedan utvrđeno i sankcionirano 128 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 5 prekršaja nepropisnog prijevoza djece.
Prilikom pojačanog postupanja je sudionicima u prometu koji nisu koristili sigurnosni pojas uručen i letak „Čuvajte život, vežite pojas“, a vozačima vozila u kojima je zatečeno dijete promidžbeno - edukativna brošura na temu propisnog prijevoza djece u vozilu Udruge Roda.

Sigurnosni pojas jedan od 4 najčešća ubojice u prometu stoga je svim sudionicima u prometu je ukazano na važnost korištenja sigurnosnog pojasa i propisanog prijevoza djece uvijek, u svakoj prilici i na najkraćim relacijama, pa se na ovaj način pokušalo utjecati na sve sudionike u prometu u motornim vozilima da povećaju svoju sigurnost u prometu i manje posljedice prometne nesreće kada do nje dođe.

Stranica