Sigurno kupanje na rijekama, jezerima i bazenima

  • Slika /PU_VP/Slike_Vijesti/Orahovica 2021 .jpg
  • Slika

Jučer,  7. srpnja, u vremenu od 10,00 – 12,00 sati u mjestu Duzluk, ul. Jezerska b.b., na kompleksu „Jezero“ po kontakt policajcima PP Orahovica Tomislav Sebenji i Krešimir Lazić, održana je preventivna aktivnost „Sigurno kupanje na rijekama, jezerima i bazenima“

Jučer,  7. srpnja, u vremenu od 10,00 – 12,00 sati u mjestu Duzluk, ul. Jezerska b.b., na kompleksu „Jezero“ po kontakt policajcima PP Orahovica Tomislav Sebenji i Krešimir Lazić, održana je preventivna aktivnost „Sigurno kupanje na rijekama, jezerima i bazenima“.

Aktivnost je održana u suradnji s Hrvatskim crvenim križem, Gradskim društvom Orahovica, g. Željkom Kiš uz nazočnost volontera Tee Lukačić i Denisa Eichler i Vijećem za prevenciju Grada Orahovice, a kojom prilikom su posjetiteljima (kupačima) dijeljeni letci uz priopćenje savjeta o sigurnom kupanju i opasnostima koje vrebaju na jezerima, rijekama i bazenima s ciljem sprečavanja opasnosti od utapanja ili drugih opasnosti poput slomljene kralježnice, vrata ili noge nakon skakanja u vodu.
 
Rijeke su najopasnije jer su protočne, imaju često virove, zatim usjeke i često mijenjaju svoj tok. Jezera i potoci imaju nagle promjene dubine i temperature. Šoderice, također predstavljaju veliki rizik zbog naglog pada dna i slabe vidljivosti. U svim slučajevima utapanja najčešći uzrok je precjenjivanje vlastitih mogućnosti uslijed alkoholiziranosti, nakon toga precjenjivanje sposobnosti u plivanju (neplivači), te kronične bolesti.
 
Radi prevencije takvih događaja i podizanja razine svijesti građana o opasnostima koje prijete ponovili su važne savjete za kupače:
  • ne plivajte na udaljenosti većoj od 100 metara od obale,
  • koristite uređene plaže na kojima postoji spasilačka služba, 
  • ne skačite u vodu sa mjesta koja nisu uređena za skakanje ili je skakanje zabranjeno,
  • ne ulazite u vodu pod utjecajem alkohola ili droga, 
  • ne plivajte neposredno nakon obroka, 
  • ne izlažite se predugo jakom suncu,
  • ne ulazite u hladnu vodu vrući,
  • izbjegavajte plivati sami. 
Posebno su istaknuli kako djeca nikako ne bi smjela ići na kupanje bez nadzora roditelja ili druge odrasle osobe te poručili roditeljima da imaju stalni nadzor nad djetetom jer se ono može utopiti i u plitkoj vodi. 

Neplivači ili osobe koje slabije plivaju moraju obavezno koristiti pomagala za plivanje, uz nadzor dobrih plivača, a ako kupači u vodi primijete nekoga u nevolji, odmah trebaju pružiti ili potražiti pomoć  putem telefona na broj 192.  
 
 

Stranica