Sažetak aktivnosti u prometu od proteklog tjedna

Slika /PU_VP/alkotest.jpg

Tijekom proteklog tjedna je evidentirano 11 prometnih nesreća, od kojih 2 s ozlijeđenima u kojima je vozač osobnog automobila teško ozlijeđen i putnik u osobnom automobilu je lako ozlijeđen, te 9 s materijalnom štetom

Prometne nesreće
Tijekom proteklog tjedna je evidentirano 11 prometnih nesreća, od kojih 2 s ozlijeđenima u kojima je vozač osobnog automobila teško ozlijeđen i putnik u osobnom automobilu je lako ozlijeđen, te 9 s materijalnom štetom. Jedan počinitelj je upravljao vozilom prije stjecanja prava na upravljanje i odbio alkotestiranje.
 
Utvrđeni prekršaji
Ukupno je utvrđeno 289 prekršaja, od kojih 36 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja, 119 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, 25 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 15 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela, jedan prekršaj upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 3 prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme zabrane i dr.
Najveća koncentracija alkohola u organizmu od 3,07 g/kg je utvrđena kod vozača osobnog automobila starosti 52 godine koji je zatečen kako upravlja vozilom u petak u 16,05 sati u Virovitici, zbog čega je uhićen.
Najveća brzina kretanja vozila je utvrđena u nedjelju u 01 sat u Koriji gdje je, na dionici D2 u naselju na kojoj je ograničenje brzine kretanja vozila 70 km/h vozač osobnog automobila upravljao brzinom od 117 km/h.
 
Uhićene i zadržane osobe temeljem odredbi čl. 134. i 137. PZ 
Temeljem čl. 137. Prekršajnog zakona je zadržan jedan vozač zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, a temeljem članka 134. istoga zakona je uhićeno 6 vozača, od kojih 4 zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i 2 zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i za vrijeme zabrane.
 
Pojačane mjere i akcije
Tijekom proteklog vikenda su policijski službenici vršili pojačani nadzor prometa, s posebnim naglaskom na utvrđivanje i sankcioniranje prekršaja koji su najčešći uzroci teškog stradavanja osoba u prometnim nesrećama. Od ukupno 118 prekršaja sankcionirana u tri dana vikenda utvrđeno je i sankcionirano 16 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, 54 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, 10 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 4 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.
 
 
 

Stranica