Računalna prijevara

Slika /PU_VP/2023/19-03-phishing-002.jpg

U dosadašnjem provedenom kriminalističkom istraživanju utvrđeno kazneno djelo računalne prijevare na štetu 43-godišnjaka

FOTO: PU virovitičko-podravska

Policijska postaja Virovitica provodi kriminalističko istraživanje za kazneno djelo računalne prijevare koje je počinjeno po nepoznatom počinitelju na štetu 43-godišnjaka. Dana 14. svibnja 43-godišnjak je zaprimio telefonski poziv od nepoznate osobe koja se predstavila kao predstavnik poduzeća za trgovanje kripto-valutama i obavijestila ga kako na Revolut stranici u digitalnom novčaniku ima zarađenih 7.800,- eura koje mu žele prebaciti na bankovni račun. U e-mailu koji mu je dostavljen nalazila se šifra i poveznica, nakon povezivanja i dužeg telefonskog razgovora u kojem je izmjenjivao razne šifre s nepoznatom osobom ekran kompjutora se zacrnio, a na bankovnom računu mu je nedostajalo nekoliko tisuća eura.
Policijski službenici nastavit će provođenje kriminalističkog istraživanja kako bi se utvrdio počinitelj kaznenog djela računalne prijevare.
 
Zaštitite osobne podatke
 
Osobni podaci su svi podaci koji se odnose na pojedinca čiji je identitet utvrđen ili se može utvrditi, primjerice:
 • Adresa fizičke osobe
 • Broj telefona
 • E-mail adresa
 • Osobna fotografija
 • Identifikacijski broj/OIB
 • Broj putovnice
 • Biometrijski podaci (otisak prsta, snimka šarenice oka)
 • Podaci o obrazovanju i stručnoj spremi.
 • Podaci o plaći
 • Podaci o kreditnom zaduženju
 • Podaci o računima u banci
 • Podaci o lokaciji
 • Mrežni identifikator.
 
Ne dopustite da drugima budu vidljivi i dostupni vaši osobni podaci. Stvarajući lozinke nemojte koristiti datum rođenja ili jednostavne i česte lozinke poput 1234. Koristite dugačke kombinacije velikih i malih slova, brojeva ili znakova. Nemojte koristiti istu lozinku za sve račune, PIN-brojeve za bankovne kartice nikad ne zapisujte na bankovnu karticu, nemojte čuvati zapisano na komadiću papira spremljeno u novčaniku. Svakako zapamtite da lozinke ne ostavljate vidljivima na papirićima, na računalu, mobitelu ili na radnom stolu u uredu.
 
Zaštitite osobne podatke osobito kada ste online
 
Računalne prijevare su sve češće i raznovrsnije, od računalnih prijevara kada vam netko ukrade i pomoću vaše bankovne kartice otuđi novčana sredstva s vaših računa, do sofisticiranih krađa identiteta. Stoga ne ostavljajte svoje osobne podatke lako dostupnima. U slučajevima kada i pošaljete svoje podatke, ponekad i mala šansa opasnost može učiniti prevelikom. Naime, temeljem podataka koje osoba dostavi (osobni podaci, adresa stanovanja i radnog mjesta, informacije o užoj obitelji i sl.) mogu se krivotvoriti dokumenti i tako "ukrasti identitet".

Ne ostavljajte uređaje bez nadzora! Vaš se mobilni telefon automatski spaja na društvene mreže, e-mail servise i slično? Vrlo često imamo uključenu takvu mogućnost jer nam olakšava dnevnu rutinu. Međutim, upravo zato pazite da ne ostavljate svoj uređaj bez nadzora. Stoga, kada ste u uredu i odlazite na ručak ili sastanak, zaključajte radnu stanicu, kada ste u kafiću pazite na svoj mobilni telefon i obavezno koristite složenu lozinku na njemu.
Osim neizbježne IP adrese, na internetu ostaje sve što objavite na društvenim mrežama, fotografije koje ste postavili kao profilne fotografije na različitim internetskim računima ili bilo koji sadržaj (slika, video, tekst) koji ste ikada igdje objavili. Taj sadržaj ostaje zabilježen na internetskim serverima čak i ako ste ga u međuvremenu obrisali. Ovo je vrlo važna činjenica koja se često zaboravlja: sve što objavite na internetu, ostaje na internetu! Čak i ako ste nešto slučajno objavili i odmah obrisali, zapamćeno je na nekom serveru i tamo zabilježeno zauvijek. 

Korisne savjete vezano uz zaštitu osobnih podataka i internetsku sigurnost možete pronaći na internetskim stranicama WEB heroj.

Provjeru legitimnosti internetskih trgovina prilikom online kupovine, na kojima upisujete svoje osobne podatke, možete napraviti na servisu CERT iffy
 
Policija poziva građane da budu oprezni, a u slučaju da posumnjaju u prijevaru, prijave događaj policiji na broj 192.

Stranica