Prekršaji u cestovnom prometu

Slika /PU_VP/2023/1 policija_natpis.jpg

Policijski službenici uhitili dvojicu vozača osobnih automobila zatečenih u nadzoru prometa

FOTO: ilustracija

U Pitomači, dana 8. siječnja oko 23,25 sati, su policijski službenici u nadzoru prometa zatekli 26-godišnjaka kojemu su zbog sumnje da upravlja osobnim automobilom pod utjecajem droge ili lijekova koji utječu na psihofizičke sposobnosti i na sposobnost upravljanja vozilom, ponudili testiranje koje je vozač odbio. Zbog opasnosti da će nastaviti s činjenjem prekršaja isti je uhićen. Zbog počinjenog prekršaja iz članka 282. Zakona o sigurnosti prometa na cestama  protiv 26-godišnjaka podnosi se optužni prijedlog Općinskom sudu u Virovitici.
 
U Suhopolju, dana 9. siječnja 20,10 sati u nadzoru prometa je zatečen 51-godišnjak koji je upravljao osobnim automobilom za vrijeme dok mu je rješenjem Policijske uprave virovitičko-podravske ukinuta vozačka dozvola zbog prikupljenih negativnih bodova. Vozaču je ponuđen alkotest koji je odbio, a zbog opasnosti da će nastaviti s činjenjem prekršaja isti je uhićen. Protiv 51-godišnjaka slijedi podnošenje optužnog prijedloga zbog počinjenih prekršaja iz članka 282. i 286. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
 
U članku 282. Zakona o sigurnosti prometa na cestama je u slučaju odbijanja ponuđenog ispitivanja radi utvrđivanja prisustva alkohola, droga ili lijekova u organizmu predviđena novčana kazna u rasponu od 1320,- do 2650,- eura ili kazna zatvora do 60 dana, a vozaču koji je proglašen krivim se izriče zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju 3 mjeseca ako je prekršaj počinio prvi puta i dodjeljuje mu se 6 negativnih bodova. Ista kazna je propisana člankom 286. istog zakona za počinjenje prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme dok je vozačka dozvola ukinuta, a prije ponovnog stjecanja prava na samostalno upravljanje.

Stranica