Ne ostavljajte djecu samu u vozilima!

  • Slika /PU_VP/Slike_Vijesti/Dj vrtić Suhopolje.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Dijete se ne smije ostavljati u vozilu niti pri umjereno visokim temperaturama niti „samo nekoliko minuta uz otvorena vrata ili prozore“

S obzirom da je nedavno od dehidracije tragično stradalo dijete ostavljeno samo u automobilu i da su se takva stradavanja događala i ranije, potrebno je osvješćivati i upozoravati roditelje i sve koji se brinu o djeci da postoje rizici i opasnosti od izlaganja djece suncu i visokim temperaturama, te da čak i kraći boravak u ugrijanom vozilu može prouzročiti tragične posljedice. U ljetnom periodu važno je naglašavati i opasnost od utapanja i drugih stradavanja u vodi te poticati da djeca stalno budu pod nadzorom roditelja.
 
U tu svrhu izrađen je letak Ministarstva unutarnjih poslova u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar. Letak sadrži preporuke stručnjaka, a navodi se i kaznena odgovornost roditelja.
Policijski službenici PU virovitičko-podravske su do sada letke „Ne ostavljajte djecu u autu!“ podijelili po vrtićima Virovitičko-podravske županije, te će oni najlakše doći do većeg broja roditelja. Vrtići koje su policijski službenici posjetili su: Dječji vrtić Cvrčak Virovitica, Dječji vrtić „Bubamara“ Gornje Bazje, Vrtić Potočnica Pitomača, Dječji vrtić Čarobna šuma Špišić Bukovica, Dječji vrtić Suhopolje, Vrtić Palčić Orahovica, Dječji vrtiću „LIPA“  Čađavica – Područni odjel Veliki Rastovac, Dječji vrtić Zeko Slatina. Također će letci biti po cijeloj županiji istaknuti na vidljivim mjestima ( parkiralištima, trgovačkim centrima, domovima zdravlja itd.), a sve  s ciljem senzibilizacije roditelja i drugih odgovornih osoba koji provode najviše vremena sa našim najmlađima.
 
Preporuke koje je važno znati dala nam je dr. med. Ana Puljak voditeljice Odjela za promicanje zdravlja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar:
  • Radi slabije mogućnosti termoregulacije dječjeg organizma (prilagodba na visoke temperature okoliša)  nego odrasle osoba - tijelo djeteta se zagrijava znatno brže (tri do pet puta) od tijela odrasle osobe.
  • Visoka vanjska temperatura za vrlo kratko vrijeme kod djece dovodi do povišenja njihove tjelesne temperature i do toplinskog udara. Ukoliko se ne reagira na vrijeme-dolazi  do zatajivanja organa. Samo 15 minuta boravka u pregrijanom autu može dovesti do oštećenja mozga i  bubrega.
  • Simptomi koji se javljaju radi toplotnog udara su: ubrzani puls, topla i suha koža, nemir, zbunjenost, glavobolja, pojava vrtoglavice, smušenost/pospanost, gubitak svijesti.
  • Važno je reći kako ipak  postoji razlika između svjesnog ostavljanja djeteta u autu „na nekoliko minuta“ ( neopreznost, needuciranost) i ulaska u mentalni obrazac „automatizma“ kada našim mentalnim procesima upravljaju tvz. bazalni gangliji, koji naše funkcioniranje  stavljaju na neku vrstu „autopilota“, odnosno  kada nisu u dovoljnoj mjeri uključeni “svjesni“ dijelovi našeg mozga.
I za kraj, još jednom - dijete se ne smije ostavljati u vozilu niti pri umjereno visokim temperaturama niti „samo nekoliko minuta uz otvorena vrata ili prozore“. Iznimno je važno ovo usvojiti kao apsolutno pravilo u zaštiti zdravlja i života naše djece.
 

Stranica