Nastradali pješaci u Pitomači i Virovitici

Slika /PU_VP/2023/1pješački prijelaz.jpg

Pozivaju se svi vozači da prilagode brzinu kretanja vozila uvjetima na cesti i  da obrate pozornost na pješake koji se kreću uz rub kolnika, dok se pješaci upućuju na korištenje reflektirajućih prsluka te svjetlije odjeće prilikom kretanja kolnikom u noćnim uvjetima

FOTO: ilustracija

U utorak u 11,20 sati se u Pitomači, na obilježenom pješačkom prijelazu u Ulici Ljudevita Gaja, dogodio nalet na pješaka u kojem je 53-godišnji pješak lako ozlijeđen. Do prometne nesreće je došlo kada 62-godišnji vozač osobnog automobila nije propustio pješaka koji je već stupio na pješački prijelaz. Od udara prednjeg lijevog dijela osobnog automobila u tijelo pješaka je pješak odbačen na kolnik 20-ak metara od mjesta udarca.
U prošli petak oko 13 sati na pješačkom prijelazu u Ulici Ljudevita Gaja u Virovitici je u prometnoj nesreći gotovo istih karakteristika lako ozlijeđena 63-godišnja pješakinja.

Kako su pješaci i prošle godine bili posebno ugrožena kategorija sudionika u prometu i obzirom na uvjete prometovanja na cestama vezanima uz vremenske uvjete koji vladaju u ovo doba godine, pozivaju se svi vozači da prilagode brzinu kretanja vozila uvjetima na cesti i  da obrate pozornost na pješake koji se kreću uz rub kolnika ili zadržavaju uz rub kolnika sa namjerom prelaska ceste.

Odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama je propisano da vozač dužan pješačkom prijelazu približavati sigurnosnom brzinom tako da ne ugrožava pješake, odnosno tako da može zaustaviti svoje vozilo da bi propustio pješake koji su već stupili na pješački prijelaz.
Isto tako je propisano da se na cesti koja ima obilježene pješačke prijelaze pješak dužan pri prelaženju ceste kretati se tim prijelazima, ako oni nisu od njega udaljeni više od 50 m u naselju, odnosno 100 m izvan naselja, te da je pješak dužan preko kolnika i biciklističke staze ili trake prelaziti pažljivo i najkraćim putem, nakon što se prije stupanja na kolnik uvjeri da to može učiniti na siguran način.

Pješaci se također upućuju na korištenje svjetlije odjeće, odnosno reflektirajućih dijelova odjeće ili reflektirajuće prsluke prilikom kretanja kolnikom u noćnim uvjetima i uvjetima smanjene vidljivosti, odnosno korištenje različitih svjetiljki koje će ih osvjetljavati i na taj način postići da ih drugi sudionici u prometu vide.

Stranica