Nacionalni dan borbe protiv nasilja prema ženama

  • Slika /PU_VP/Slike_Vijesti/sos.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U četvrtak 22. rujna u Virovitici obilježen je Nacionalni dan borbe protiv nasilja prema ženama

U četvrtak 22. rujna u Virovitici obilježen je Nacionalni dan borbe protiv nasilja prema ženama u organizaciji Županijskog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji i Udruge S.O.S. Virovitica, a uz podršku policijskih službenika Policijske uprave virovitičko-podravske.

Datum obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama odabran je kao spomen na 22. rujna 1999. kada su na Općinskom sudu u Zagrebu tijekom brakorazvodne parnice ubijene tri žene, a djelatnica suda je teško ozlijeđena.

U sklopu obilježavanja Županijski tim za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji je organizirao okupljanje na Trgu bana Josipa Jelačića, dok se je na video-stupu emitirao edukativni materijal pod nazivom „Nitko ne zaslužuje život u nasilju“. Udruga S.O.S. – savjetovanje, osnaživanje, suradnja, je ispred Gradske knjižnice i čitaonice u Virovitici u sklopu projekta „Podrška je važna“ organizirala podjelu promidžbenog materijala informirajući građane o djelokrugu svoga rada. Udruga pomaže pružanjem besplatne pravne pomoći i podrške žrtvama nasilja, informiranjem o pravima žrtava, pružanjem pomoći i podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela.

Cilj provedenih akcija je podizanje svijesti o neprihvatljivosti svih oblika nasilja nad ženama, uključujući psihičko, tjelesno, spolno i ekonomsko nasilje, jer nasilje nad ženama predstavlja kršenje temeljnih ljudskih prava.  Riječ je o društvenom problemu o kojem je potrebno otvoreno i javno govoriti te poticati javnost da o nasilju ne treba šutjeti. U tom smislu Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji sa svim dionicima društva sustavno provodi preventivne akcije s ciljem senzibilizacije građana, posebno se ističu projekti „Živim život bez nasilja“ i „Lily“ s jasnom porukom „Prekinimo šutnju, prijavimo nasilje, jer za nasilje nema opravdanja“.

Stranica