Na Virovitičkim ribnjacima održano licenciranje potražnih K9 timova HGSS-a

  • Slika /PU_VP/Slike_Vijesti/1 licenca 1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Na Virovitičkim ribnjacima od petak 28. do nedjelje 30. listopada održano je licenciranje potražnih K9 timova Hrvatske gorske službe spašavanja, sudjelovali su timovi iz cijele Hrvatske, od Dubrovnika do Vukovara

Na Virovitičkim ribnjacima od petak 28. do nedjelje 30. listopada održano je licenciranje potražnih K9 timova Hrvatske gorske službe spašavanja, sudjelovali su timovi iz cijele Hrvatske, od Dubrovnika do Vukovara. Domaćin je bila HGSS Stanica Orahovica koja je provođenje redovnog treninga, relicence i licenciranja organizirala na području Virovitice točnije na Virovitičkim ribnjacima u organizaciji Odjela K9 potražnih timova Komisije za potrage i lavine HGSS-a.

Hrvatska gorska služba spašavanja dosta je daleko otišla u procesu standardizacije svojih spasilačkih K9 timova. Naime, internim protokolima HGSS-a za pristup, testiranje i licenciranje spasilačkih K9 timova nalazi se niz pravila koja propisuju uporabu K9 timova. Među protokolima nalazi se “Pravilnik o licenciranju potražnih timova HGSS-a”. U pravilniku je navedeno i opisano niz vježbi, i to označavanje markiranata, vodljivost-usmjeravanje, absajl, traženje po putu, traženje po otvorenom terenu, traženje po nepristupačnom terenu, ustrajnost, kondicija te samostalnost u radu.

Timovi, njih 24, iz cijele Hrvatske sudjelovali su na redovnom mjesečnom treningu, na relicenciranju koje se provodi svake tri godine sudjelovalo je 6 timova i svi su uspješno prošli testiranje. Licencu za pristup potražnim K9 timovima ovaj put je došlo položiti dva tima. Psi koji se odabiru za ulazak u HGSS prolaze kontinuirano dugogodišnje školovanje i tek s napunjenih godinu i pol dana mogu pristupiti licenciranju. Uvjet pristupanju licenciranja je prethodno položen ispit poslušnosti i socijalizacije, dok je samo licenciranje proces koji traje cijeli dan.

Zbog dugogodišnje dobre suradnje sa pripadnicima HGSS-a na treningu i licenciranju je bio prisutan načelnik Policijske uprave virovitičko-podravske Siniša Knežević.

Stranica