Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta

  • Slika /PU_VP/2023/viber_slika_2024-01-24_10-22-18-571.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Gradskoj knjižnici Virovitica postavljena je izložba povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, 27. siječnja, koji je organiziran u sklopu aktivnosti koje se provode u okviru hrvatskog predsjedavanja Međunarodnim savezom sjećanja na Holokaust - IHRA

FOTO: PU virovitičko-podravska

Republika Hrvatska od ožujka 2023. godine predsjeda Međunarodnim savezom sjećanja na Holokaust - IHRA, a u sklopu aktivnosti koje se provode, u organizaciji Gradske knjižnice Virovitica i Policijske uprave virovitičko-podravske postavljena je izložba u znak sjećanja na naše sugrađane koji su stradali tijekom Holokausta.
 
Izložba je organiziran u cilju osvještavanja, senzibilizacije i edukacije javnosti o stradavanjima tijekom Holokausta, ali ujedno i s ciljem borbe protiv svih oblika suvremenog antisemitizma, kao i važnosti sustavnog promicanja kulture nenasilja i tolerancije u svakodnevnom životu. Izložbu prati dokumentarni film Izložba ‘Sjećanja’: Auschwitz mjesto na Zemlji u produkciji Ravnateljstva policije MUP-a i suradnika, a izložene su i knjige:
 
  • Posljednji izvještaj posljednjih Židova Virovitice, autora Ljubomira Rubena Weissa  
  • Židovi Virovitice i okolice : 1790.-2011, autora Željka Weissa.
 

Tijekom Holokausta stradalo je 6 milijuna Židova, među njima 1,5 milijuna djece, te oko 200 Židova iz Virovitice i okolice: Bušetine, Lukača, Gradine, Novog Gradca, Detkovca, Žlebina, Orešca, Špišić Bukovice, Suhopolja i Pitomače. Preživio je tek mali broj.
 
Upravo iz perspektive sjećanja na žrtve potrebno je sustavno ulaganje u prevenciju svih oblika antisemitizma, ekstremizma, radikalizma kao i svih drugih oblika neprihvatljivog ponašanja, počevši od govora mržnje stoga se permanentno provodi i preventivni projekt „Zajedno protiv govora mržnje“.
 
Poveznica na objavljeni članak Gradske knjižnice Virovitica:
 
https://www.knjiznicavirovitica.hr/2024/01/medunarodni-dan-sjecanja-na-zrtve-holokausta-2/

Stranica