Lako ozlijeđeni pješakinja i biciklista

Slika /PU_VP/2023/1 vozilo slika.jpg

Tijekom vikenda u provedenim akcijama utvrđena su 53 prekršaja, od kojih je 10 prekršaja upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola

FOTO: PU virovitičko-podravska

Prometne nesreće protekli tjedan
Protekli tjedan je na prometnicama Virovitičko-podravske županije evidentirano 10 prometnih nesreća, od kojih 3 s ozlijeđenima i 7 s materijalnom štetom. U tim prometnim nesrećama su vozač osobnog automobila, vozač bicikla i pješakinja lako ozlijeđeni. Tri prometne nesreće su uzrokovali vozači koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola ili su odbili alkotestiranje.

Najveću koncentraciju alkohola u organizmu protekli tjedan su policijski službenici utvrdili kod počinitelja prometne nesreće koja se dogodila u ponedjeljak u noćnim satima, oko 22 sata u Sladojevcima. Vozač osobnog automobila starosti 34 godine, kod kojega je alkotestiranjem utvrđena koncentracija alkohola u organizmu od 2,11 g/kg i koji prilikom vožnje nije koristio sigurnosni pojas, prilikom izlaska iz zavoja nije brzinu kretanja vozila prilagodio uvjetima na cesti, odnosno noćnim uvjetima vožnje, zavoju i mokrom kolniku. Izgubivši nadzor nad vozilom prešao je na prometnu traku namijenjenu za kretanje vozila iz suprotnog smjera. Prilikom vraćanja na prometnu traku je došlo do zanošenja vozila i slijetanja na putnu bankinu, gdje je vozilo udarilo u prometni znak i betonski most, nakon čega je ostalo zaustavljeno u putnom kanalu. Vozač je u ovoj prometnoj nesreći lako ozlijeđen.
Drugom nastradalom sudioniku u prometnim nesrećama protekli tjedan, 51-godišnjem biciklisti, koncentracija alkohola nije točno utvrđena jer je odbio alkotestiranje. U petak oko 22,50 sati je ovaj biciklista upravljao biciklom kolnikom Ulice zlatnog polja u Virovitici, a da nije koristio reflektirajući prsluk ili bio označen drugom reflektirajućom oznakom. Dolaskom do križanja sa Ulicom baruna Trenka i Vukovarskom je skretao u lijevo brzinom neprilagođenom uvjetima na cesti i upravljanju biciklom pod vidnim utjecajem alkohola, uslijed čega je izgubio nadzor nad biciklom i pao na putnu bankinu, a pri padu je lako ozlijeđen.

Lako je ozlijeđena i 63-godišnja pješakinja u naletu na pješaka koji se dogodio u petak oko 13 sati na pješačkom prijelazu u Ulici Ljudevita Gaja u Virovitici. Do prometne nesreće je došlo kada 55-godišnja vozačica osobnog automobila nije propustila pješakinju koja je gurala bicikl, a koja je već stupila na pješački prijelaz. Prilikom kočenja je došlo do udara  prednjeg desnog dijela osobnog automobila u bicikl i pješakinju koja je od udarca pala na kolnik.
Kod niti jedne sudionice ove prometne nesreće nije utvrđena prisutnost alkohola u organizmu, već je treći počinitelj prometnih nesreća pod utjecajem alkohola protekli tjedan prometnu nesreću uzrokovao 2 sata ranije i na parkiralištu samo nekoliko metara dalje, nakon čega je napustio mjesto događaja. Vozač osobnog automobila starosti 51 godinu je pri vožnji unatrag prednjim branikom zapeo za metalni zaštitni stupić kojega je oštetio, nakon čega je došlo do otkidanja branika, a vozač napustio mjesto događaja. Vozač je po ophodnji prometne policije vrlo brzo pronađen, a izvršenim alkotestiranjem je kod njega utvrđena koncentracija alkohola u organizmu od 1,49 g/kg.

Utvrđeni prekršaji
Policijski službenici su tijekom proteklog tjedna u nadzoru prometa utvrdili 251 prekršaj, od kojih 24 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja, 46 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, 33 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela, 57 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 4 prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme zabrane i dr.

Tijekom vikenda su provedene 2 akcije na području policijskih postaja, i to na području Policijske postaje Orahovica u petak od 9 do 17 sati akcija usmjerena na nadzor prekršaja 4 najveća ubojice u prometu i u subotu/nedjelju, od 22 do 06 sati na području Policijske postaje Virovitica akcija usmjerena na nadzor vozača pod utjecajem alkohola. U ove 2 akcije su ukupno utvrđena 53 prekršaja, od kojih 10 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, 20 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, 9 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 5 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela, te jedan prekršaj upravljanja vozilom za vrijeme zabrane i jedan prekršaj nepropisnog pretjecanja na obilježenom pješačkom prijelazu.

Protekli tjedan su sukladno odredbama čl. 134 Prekršajnog zakona uhićena 4 vozača, od kojih jedan zbog upravljanja teretnim vozilom pod utjecajem alkohola, 2 zbog odbijanja testiranja na drogu i jedan zbog odbijanja alkotestiranja i upravljanja vozilom za vrijeme dok mu je vozačka dozvola poništena
 

Stranica