GP Terezino Polje: Pokušali nezakonito uvesti duhan u Republiku Hrvatsku

Sukladno cilju suzbijanja i sprečavanja obavljanja nezakonitosti s duhanskih prerađevinama, a temeljem Zakona o trošarinama, policijski službenici granične policije su dana 23. siječnja na GP Terezino Polje na ulazu u Republiku Hrvatsku

Sukladno cilju suzbijanja i sprečavanja obavljanja nezakonitosti s duhanskih prerađevinama, a temeljem Zakona o trošarinama, policijski službenici granične policije su dana 23. siječnja na GP Terezino Polje na ulazu u Republiku Hrvatsku, kontrolirali teretni automobil poljskih registarskih oznaka, kojim je upravljao 35 – godišnji bjeloruski državljanin, gdje je tom prilikom utvrđeno da se u tovarnom prostoru teretnog automobila, nalaze kartonske kutije s duhanom i to, nakon što je s istim sat vremena prije, istupio iz RH na GP Terezino Polje.
   
O zatjecanju teretnog vozila s duhanom, obaviješten je carinski ured u Virovitici, nakon čega je postupala mobilna jedinica Carine Osijek, koja je postupajući prema zatečenom vozilu, utvrdila nelegalno i nezakonito postupanje s duhanskom sirovinom, tako što je 35 - godišnji, bjeloruski državljanin u sklopu teretnih vozila poljskih registarskih oznaka u vlasništvu tvrtke iz Poljske, pokušao unijeti u RH 90 kartonskih kutija, u količini od 19.846,10 kg neto (21.091,10 kg bruto) i to, nakon što je s istim istupio iz RH na GP Terezino Polje, a da o namjeravanom unosu duhanske sirovine iz druge države članice i/ili otpremi duhanske sirovine iz Republike Hrvatske, odnosno 23. siječnja u 11.15 sati, kada je izišao iz Republike Hrvatske, te se ponovno vratio na isti granični prijelaz u 12.18 sati, a da prethodno sukladno čl. 115. Zakona o trošarinama i čl. 98. Pravilnika o trošarinama, obavijestio Carinsku upravu - Trošarinski ured za vezu o namjeravanom unosu duhanske sirovine i omogućio Carinskoj upravi provjeru i nesmetano obavljanje nadzora nad pošiljkom.
 
Sukladno postupanju carinskih službenika, izdan je prekršajni nalog stranoj fizičkoj osobi, odnosno 35 – godišnjem državljaninu Bjelorusije, kao i prekršajni nalog  stranoj pravnoj osobi iz Poljske, te stranoj odgovornoj osobi iz Poljske, zbog prekršaja iz članka 132. stavak 1. točka 16. Zakona o trošarinama
 
Izrečena je novčana kazna za stranu fizičku osobu, stranu pravnu osobu i stranu odgovornu osobu u ukupnom novčanom iznosu od 181.000,00 kuna, te po 100 kn troškova prekršajnog postupka ponaosob. Člankom 138. stavkom 1. Zakona o trošarinama propisano je oduzimanje robe koja je predmet prekršaja iz članka 132. stavka 1. točke 16. istog Zakona te je ista i oduzeta. Biti će podnesen zahtjev za naplatu trošarine u iznosu od 11.907.660,00 kuna. Izdano je rješenje o zadržavanju teretnog vozila, po službenoj dužnosti, a s rokom do okončanja postupka obračuna i naplate trošarinskog duga.
 

Stranica