Zlouporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju

Jučer, 15. ožujka, policijski službenici odjela krim. policije PU virovitičko – podravske, provedenim krim. istraživanje nad 25 godišnjem M.Š. utvrdili su postojanje osnovane sumnje da je M.Š. u razdoblju od 01.12.2008. do 31.12.2008. počinio kazneno djelo zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju na način da je kao odgovorna osoba trgovačkog društva s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi

Jučer, 15. ožujka, policijski službenici odjela krim. policije PU virovitičko – podravske, provedenim krim. istraživanje nad 25 godišnjem M.Š. utvrdili su postojanje osnovane sumnje da je M.Š. u razdoblju od 01.12.2008. do 31.12.2008. počinio kazneno djelo zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju na način da je kao odgovorna osoba trgovačkog društva s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi za svoju tvrtku, u prijavi poreza na dodanu vrijednost iskazao pretporez temeljem ulaznih računa većeg broja tvrtki, čije usluge nisu obavljene, čime je oštetio državni proračun za iznos od najmanje 166.938,64 kn.
Također, je utvrđeno postojanje osnovanje sumnje da je prijavljeni M.Š. kao odgovorna osoba trgovačkog društva propustio zatražiti pokretanje stečajnog postupka nad svojom tvrtkom koja je postala nesposobna za plaćanje i čiji je žiro račun u neprekidnoj blokadi od 11.09.2009.g.
Protiv M.Š. slijedi podnošenje Kaznene prijave ODO-u Virovitica, zbog KD iz čl. 292.  KZ-a (pribavljanje protupravne imovinske koristi) i zbog KD iz čl. 626. ZTD-a (povreda dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje zatražiti pokretanje stečajnog postupka), a protiv trgovačkog društva zbog KD iz čl. 292. KZ-a u svezi čl.3. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za KD (ostvarivanje protupravne imovinske koristi pravnih osoba).        


Stranica