U Virovitici održana sjednica Savjeta za građansku prevenciju

Slika PU_VP/slike_vijesti/Savjet_za_prevenciju.jpg

U ponedjeljak 29. lipnja u 10.00 sati u prostorijama Grada Virovitice, održana je sjednica Savjeta za građansku prevenciju u gradu Virovitica na kojoj je uvodnu riječ imao gradonačelnik grada Virovitice gosp. Ivica Kirin. Gradonačelnik Kirin se osvrnuo na probleme u gradu, koji su nastali djelovanjem kriminalnih skupina mladih što je bilo izraženo u njihovom vandalskom ponašanju prema pročeljima zgrada, reklamnim panoima i drugom gradskom i privatnom imovinom. Nadalje, Policijskoj upravi je čestitao na brzom pronalasku počinitelja, protiv kojih će grad Virovitica podnijeti tužbu za nadoknadu štete. Također, ispred grada Virovitice i kao predsjednik Savjeta u suradnji sa policijskom upravom, najavio je daljnju čvrstu i odlučnu borbu protiv neodgovornih pojedinaca i grupa, koji svojim vandalskim ponašanjem čine štetu gradskoj i privatnoj imovini. Napomenuo je i važnost postavljenih nadzornih kamera, te će se shodno postojećim, po gradu postaviti još nekoliko dodatnih širokokutnih kamera.

U ponedjeljak 29. lipnja u 10.00 sati u prostorijama Grada Virovitice, održana je sjednica Savjeta za građansku prevenciju u gradu Virovitica na kojoj je uvodnu riječ imao gradonačelnik grada Virovitice gosp. Ivica Kirin. Gradonačelnik Kirin se osvrnuo na probleme u gradu, koji su nastali djelovanjem kriminalnih skupina mladih što je bilo izraženo u njihovom vandalskom ponašanju prema pročeljima zgrada, reklamnim panoima i drugom gradskom i privatnom imovinom. Nadalje, Policijskoj upravi je čestitao na brzom pronalasku počinitelja, protiv kojih će grad Virovitica podnijeti tužbu za nadoknadu štete. Također, ispred grada Virovitice i kao predsjednik Savjeta u suradnji sa policijskom upravom, najavio je daljnju čvrstu i odlučnu borbu protiv neodgovornih pojedinaca i grupa, koji svojim vandalskim ponašanjem čine štetu gradskoj i privatnoj imovini. Napomenuo je i važnost postavljenih nadzornih kamera, te će se shodno postojećim, po gradu postaviti još nekoliko dodatnih širokokutnih kamera.

Načelnik policijske uprave virovitičko – podravske gosp. Slavko Kopjar, istaknuo je da policijska uprava ima veoma dobru svakodnevnu suradnju sa svim gradskim institucijama i kako je postala servis građanima u rješavanju njihovih svakodnevnih problema. Nadalje, policijska uprava u zadnjih 5. mjeseci ove godine provela značajne preventivne projekte i to: sačinjavanje slajdova na temu droga, alkohol, kaciga i sjedalica koji su postavljeni na video zidu u centru grada Virovitica, edukacija 7. i 8. razreda u osnovnim školama na temu droga, alkohol, štetnost pušenja i nasilje među mladima, prisutnost na sajmu „Viro expo“, prisutnost u gradskom vodiču, obilazak novčarskih ustanova i stalni kontakti s građanima na kontakt – rajonima. Međutim dodaje da je za što kvalitetnije suzbijanje maloljetničke delinkvencije, potrebno je uključiti sve mjerodavne institucije na području grada. 
 
O posljednjim događajima maloljetničke delinkvencije, gdje je sprejevima raznih boja   nekolicina maloljetnika na pročeljima gradskih objekata i kuća po gradu Virovitica, nanijela znatnu materijalnu štetu vlasnicima, izvijestio je načelnik PP Virovitica, gosp. Zlatko Barčan.  
 
Na Savjetu koji s predsjednikom broji 14 članova, uz još nekoliko članova vijeća, koji su se uključili u raspravu i iznijeli svoje viđenje problema, te dali prijedloge na poboljšanju cjelokupnog stanja, doneseni zajednički zaključci s ove sjednice:
  • na adekvatnim lokacijama postaviti još 4 nadzorne kamere
  • postojeće nadzorne kamere postavljene po gradu po potrebi zamijeniti sa širokokutnim kamerama
  • putem medija poslati jasnu poruku da će grad Virovitica podnijeti tužbu protiv maloljetnih počinitelja ovih Kaznenih djela
  • poslati poruku građanima u vidu upozorenja i apela prema roditeljima zbog uništenja igrališta
  • da škole za 9. mjesec kroz svoje programe, educiraju učenike o ponašanju nakon škole
  • obavijest roditeljima o obavljanju razgovora sa svojom djecom i maloljetnicima
  • pokretanje akcije „Vikend“ u organizaciji Grada Virovitica , a u suradnji sa policijom
  • pozvati vlasnike ugostiteljskih objekata i upoznati ih sa postupanjem kod kršenja odredbi Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, Zlouporabe opojnih droga, te uključivanja nadzornih inspekcija kod kršenja prodaje alkoholnih pića maloljetnim i alkoholiziranim osobama
Savjet za gradsku prevenciju grada Virovitice, ponovno će se sastati do kraja ove godine, a  po potrebi i prije.


Stranica