Završen projekt Energetske obnove zgrade Policijske postaje Orahovica

  • Slika /PU_VP/Slike_Vijesti/PP Orahovica 1.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Provedbom projekta Energetske obnove zgrade Policijske postaje Orahovica sufinanciranim iz Europskog fonda za regionalni razvoj, omogućeno je da zgrada u budućnosti pruža dugoročne uštede u korištenoj energiji koja je potrebna za normalno funkcioniranje zgrade

Policijska postaja Orahovica tijekom 2020. godine provela je projekt energetske obnove zgrade na adresi Stjepana Mlakara 3 u Orahovici. Zgrada Policijske postaje Orahovica sastoji se od dva dijela koja su spojena vertikalnom komunikacijom (stubište) i horizontalnom komunikacijom (ulazni hol). Zgrade su građene u različito vrijeme, stara zgrada građena je 1955. godine na tri etaže, a nova 1985. godine na četiri etaže. Prije energetske obnove energetska učinkovitost zgrade je bila na razini razreda F (prema certifikatu iz 2014.), što znači da se na godišnjoj razini trošila poprilično velika količina energije. Velika potrošnja energije bila je vidljiva u oba ekstrema – ljeti kroz hlađenje te zimi kroz grijanje. Prvenstveno zbog loših termoizolacijskih svojstava zidova, krova i stolarije.

U petak, 19. veljače, s početkom u 12 sati, u prostorijama Policijske postaje Orahovica, povodom realizacije projekta energetske obnove zgrade policije, održana je konferencija za medije na kojoj su bili prisutni načelnik Policijske uprave virovitičko-podravske Siniša Knežević, predstavnik investitora Ministarstva unutarnjih poslova Darko Szabo, načelnik Policijske postaje Orahovica Krunoslav Bot i povjerenik Vlade RH za Grad Orahovicu Saša Rister.

U obraćanju predstavnicima medija, načelnik Policijske uprave virovitičko-podravske Siniša Knežević istaknuo je kako je uspješno završen projekt energetske obnove Policijske postaje Orahovica u planiranom razdoblju, istaknuvši važnost ovakvih projekata povećanjem energetske učinkovitosti. Isto tako naglasio je da ovo nije kraj radova na ovoj zgradi, te da slijede novi radovi uređenja unutrašnjosti zgrade u Policijskoj postaji Orahovica.
 
Vrijednost projekta je 2.451.706,70 kuna, od čega se 1.292.724,01 kuna sufinancira iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.
 
Projektom su obuhvaćeni radovi koji doprinose uštedi minimalno 50% energije i poboljšanju energetskog razreda građevine, a obuhvaćali su zamjenu vanjske stolarije, izvedbu toplinske izolacije vanjske ovojnice zgrade, izvedbu toplinske izolacije stropa prema provjetravanom tavanu, rekonstrukciju postojećeg sustava grijanja i zamjenu postojeće rasvjete.

Energetskom obnovom zgrade Policijske postaje Orahovica ostvarili su se sljedeći ciljevi:
  1. smanjenje godišnje potrošnje primarne energije u zgradi za 53,66%;
  2. smanjenje potrošnje energije za grijanje za 67,21%;
  3. smanjenje emisije CO2 za 67,21%.


Projektni logotipovi  
 
 

Stranica