Zbog vožnje pod utjecajem alkohola 15 dana zatvora

Slika /PU_VP/Slike_Vijesti/uhicenik01.jpg

I tijekom proteklog vikenda su policijski službenici vršili pojačani nadzor prometa, a među počiniteljima najtežih prekršaja je bio povećani broj mladih vozača ili osoba mlađe životne dobi.

I tijekom proteklog vikenda su policijski službenici vršili pojačani nadzor prometa, a među počiniteljima najtežih prekršaja je bio povećani broj mladih vozača ili osoba mlađe životne dobi.
Tijekom provedbe akcije nadzora vozača pod utjecajem alkohola na području Postaje prometne policije Virovitica 12./13. siječnja 2019. godine u vremenu od 22 do 06 sati u nadzoru prometa u Ulici T. Masaryka u Virovitici u nedjelju u 4.35 sati je zatečena vozačica starosti 20 godina koja je prije stjecanja prava na upravljanje upravljala osobnim automobilom. Izvršenim alkotestiranjem je kod vozačice utvrđena koncentracija alkohola u organizmu od 1.59 g/kg.
Pod utjecajem alkohola u nešto manjoj koncentraciji od 0.94 g/kg je te noći oko 3.30 sati bio i mladi vozač osobnog automobila starosti 24 godine koji se osim zbog ovog prekršaja još i zbog prekršaja naglog povećanja brzine kretanja vozila zbog čega je došlo do proklizavanja kotača, kretanja prometnom trakom namijenjenom za kretanje vozila iz suprotnog smjera i nekorištenja sigurnosnog pojasa odlučio na pokušaj bijega pred policijskim službenicima. Nakon pronalaska su nad vozačem, zbog sprječavanja otpora i privođenja uporabljena sredstva prisile.
Najveća koncentracija alkohola u organizmu, kao i najveća brzina kretanja vozila u proteklom tjednu su također utvrđene u istoj noći. Vozač starosti 26 godina je osobnim automobilom upravljao brzinom od 92 km/h na dionici D2 u Starom Gracu, na dionici ceste u naselju na kojemu je ograničenje brzine kretanja vozila 70 km/h i to u nedjelju u 00,30 sati, dok je vozač osobnog automobila starosti 25 godina počinitelj prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola koncentacije 2.53 g/kg, a vozilom je u tako visokoj koncentraciji upravljao u subotu u 22.50 sati u Pitomači. Zbog počinjenja ovog prekršaja je vozač sukladno čl. 134 Prekršajnog zakona uhićen i u prostoriji za zadržavanje proveo vrijeme do triježnjenja.
Noć prije, u subotu u 04,30 sati je u Lozanu zatečen mladi vozač starosti 22 godine, koji je već 5 puta u protekle tri godine sankcioniran zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola u vrlo visokoj koncentraciji, a ne posjeduje vozačku dozvolu kategorije potrebne za upravljanje kategorijom osobnih automobila kojime je upravljao, kako upravlja osobnim automobilo. Nakon zaustavljanja od strane policijskih službenika mu je u organizmu utvrđena koncentracija alkohola od 1,63 g/kg. Obzirom da se radilo o višestrukom počinitelju istovrsnih i teških prometnih prekršaja vozač je temeljem čl. 134. Prekršajnog zakona uhićen i protiv njega je istoga dana pred Prekršajnim sudom proveden žurni prekršajni postupak u kojemu mu je izrečena mjera zadržavanja u zatvoru u trajanju 15 dana, nakon čega je po policijskim službenicima predan u zatvor u Bjelovar na izdržavanje kazne.
Obzirom da su u proteklih dvije godine mladi vozači uz vozače koji su upravljali vozilom prije stjecanja prava na upravljanje bili posebno problematična kategorija počinitelja prometnih nesreća, a upravo među njima je i najveći broj vozača koji su uzrokovali prometne nesreće upravljajući vozilom pod utjecajem alkohola policijski službenici će i u predstojećem periodu vršiti pojačani nadzor vozača koju upravljaju pod utjecajem alkohola, pri čemu se mladi vozači podsjećaju da je prema zakonskim odredbama dozvoljena koncentracija alkohola u organizmu pri upravljanju vozilom za mlade vozače  0,00 g/kg.

Stranica