Vikend Martinja – 3 teško ozlijeđena zbog alkohola

Slika /PU_VP/Slike_Vijesti/1 vozilo slika.jpg

Iako su protekli tjedan, pred vikend Martinja, vozači posebno pozivani da ne upravljaju vozilom ako su konzumirali alkohol, nego da prijevoz osiguraju na neki drugi način, a i najavljivano je da će policijski službenici vršiti pojačani nadzor prometa, s posebnim naglaskom na nadzor vozača pod utjecajem alkohola, brojni vozači su ipak odlučili sjesti za upravljač vozila pod utjecajem alkohola, što je u nekoliko slučajeva završilo sa teškim posljedicama


Naime, tijekom proteklog vikenda je na prometnicama Virovitičko-podravske županije evidentirano 11 prometnih nesreća i u njima su 3 osobe teško ozlijeđene i 3 lako. Pet prometnih nesreća su uzrokovali vozači koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola, a svi ozlijeđeni su nastradali upravo u tim prometnim nesrećama.
Dva vozača, oba starosti oko 50 godina, su teško ozlijeđena u slijetanjima vozila s ceste u subotu u večernjim satima u Milanovcu kod Crnca i u zavoju na dionici ceste između Orešca i Novaka, a za vrijeme događanja ovih prometnih nesreća je na cesti bila gusta magla.
Putnik je također teško ozlijeđen u slijetanju vozila s ceste koje je uslijed neprilagođene brzine kretanja uvjetima na cesti između Slatine i Lukavca u petak poslijepodne uzrokovao vozač teretnog vozila koji je upravljao vozilom pod utjecajem alkohola, a u toj prometnoj nesreći je još jedan putnik lako ozlijeđen.
Osim ova 3 vozača koji su uzrokovali prometne nesreće s teško ozlijeđenima, pod utjecajem alkohola je bila i vozačica osobnog automobila koja je uzrokovala slijetanje vozila s ceste u petak u ranim jutarnjim satima u Lozanu u kojemu su ona i putnica lako ozlijeđene, te vozač teretnog vozila, državljanin Nepala, koji je uslijed kretanja brzinom neprilagođenom uvjetima na cesti, odnosno magli, uzrokovao prometnu nesreću s materijalnom štetom - slijetanje vozila s ceste u nedjelju prijepodne na županijskoj cesti između Zdenaca i Čačinaca.
 
Osim iz podataka o prometnim nesrećama, povećani broj vozača pod utjecajem alkohola na našim cestama je bio evidentan i iz podataka o prekršajima utvrđenima u pojačanom nadzoru prometa tijekom vikenda.
Naime, tijekom proteklog „Martinjskog“ vikenda policijski službenici su u nadzoru prometa utvrdili 162 prekršaja, od kojih 23 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja.
Najveća koncentracija alkohola u organizmu od 3,12 g/kg je utvrđena kod vozača bicikla starosti 51 godinu na samo Martinje, u petak u 11,50 sati u Pitomači, dok je najveća koncentracija alkohola u organizmu kod vozača motornih vozila utvrđena kod 51-godišnjeg vozača osobnog automobila koji je upravljajući vozilom u koncentraciji 2,43 g/kg uzrokovao prometnu nesreću slijetanja vozila s ceste u Milanovcu u subotu u 18 sati.
Dok je u petak, na sam blagdan Martinja, 6 vozača sankcionirano i isključeno iz prometa zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, u noći subota / nedjelja, 12./13. studenog 2022. godine od 20 do 04 sata u akciji nadzora vozača pod utjecajem alkohola koja je provedena na području cijele županije, je bez vozačke dozvole zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola nedozvoljene koncentracije ostalo 11 vozača.
 
Obzirom na sve navedeno, kao i činjenicu da je u proteklih godinu dana upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola najveći problem u prometu na području naše županije, te da je predblagdansko razdoblje u kojem se iz iskustva od prethodnih godina može očekivati pojačana konzumacija alkohola tek pred nama,   ponovno se pozivaju vozači da ne započinju upravljanje vozilom ukoliko su konzumirali alkoholna pića i ne dovode na taj način u opasnost sebe i sve ostale sudionike u prometu.
Policijski službenici će i u predstojećem periodu vršiti pojačani nadzor prometa, s posebnim naglaskom na sankcioniranje vozača koji se ne budu pridržavali zakonskih odredbi zabrane upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, ali i vozača koji budu upravljali vozilom brzinom većom od ograničenja, ne budu koristili sigurnosni pojas na propisani način ili budu koristili mobitel i druge uređaje na nepropisan način, te svih drugih prometnih prekršaja.

Stranica