Upravljao vozilom pod utjecajem alkohola koncentracije 3,42 g/kg i prije stjecanja prava na upravljanje

Slika /PU_VP/2023/1 vozilo slika.jpg

U petak oko 14,30 sati, u Bušetini kod 45-godišnjeg vozača osobnog automobila, utvrđena je najveća koncentracija alkohola u organizmu od 3,42 g/kg

FOTO: PU virovitičko-podrvska

Prometne nesreće protekli tjedan
Protekli tjedan je na prometnicama Virovitičko-podravske županije evidentirano 14 prometnih nesreća, od kojih 3 s ozlijeđenima i 11 s materijalnom štetom. U tim prometnim nesrećama su 3 sudionika u prometu lako ozlijeđena i to 2 vozača osobnih automobila i jedan pješak. Dva počinitelja su uzrokovala prometne nesreće pod utjecajem alkohola, a gotovo svaku drugu prometnu nesreću je uzrokovao vozač starosne dobi od 60 do 85 godina.
Desetogodišnji dječak u svojstvu pješaka je lako ozlijeđen u naletu na pješaka u utorak u 18,10 sati na pješačkom prijelazu u Ulici Lj. Gaja u  Pitomači, a na pješaka je naletio osobni automobil kojim je upravljala mlada vozačica.

U nedjelju u 12,50 sati se u Slatini dogodila prometna nesreća u kojoj je lako ozlijeđen 24-godišnji vozač osobnog automobila. Nastradali vozač prilikom upravljanja vozilom nije koristio sigurnosni pojas i nije brzinu kretanja vozila prilagodio uvjetima na cesti, a do prometne nesreće je došlo kada je kotačima osobnog automobila zahvatio putnu bankinu i sletio vozilom u kanal kraj ceste. Nakon slijetanja je nastavio nekontrolirano kretanje po putnom kanalu dok nije prednjim dijelom vozila udario u betonski putni most. Od siline udarca je došlo do podizanja vozila u zrak i prevrtanja na krov na kolnik ceste. Tijekom vršenja očevida je promet preusmjeravan okolnim ulicama, a za izvlačenje ozlijeđenog vozača iz vozila su angažirani djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Slatina.
Prilikom dolaska na intervenciju, upravljajući vatrogasnim vozilom sa upaljenim plavim rotacijskim svjetlima, 49-godišnji djelatnik JVP Slatina je u neposrednoj blizini mjesta događaja prometne nesreće desnim bočnim pokazivačem smjera naletio na lijevo bočno ogledalo službenog policijskog vozila koje se nalazilo zaustavljeno na prometnoj traci radi vršenja očevida prometne nesreće. Na oba vozila je nastala samo manja materijalna šteta.  

Utvrđeni prekršaji
Policijski službenici su tijekom proteklog tjedna u nadzoru prometa utvrdili 289 prekršaja i to 32 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja, 81 prekršaj upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, 24 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela, 45 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, jedan prekršaj upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, i dr.
Najveća brzina kretanja vozila od 105 km/h je utvrđena u nedjelju u 7,22 sata u Suhopolju, na dionici D24 u naselju na kojoj je ograničenje brzine kretanja vozila 70 km/h.

Najveća koncentracija alkohola u organizmu od 3,42 g/kg je utvrđena kod vozača osobnog automobila starosti 45 godina koji je zatečen kako upravlja vozilom u Bušetini u petak oko 14,30 sati. Osim pod utjecajem alkohola ovaj vozač je vozilom upravljao i prije stjecanja prava na upravljanje zbog čega je sukladno odredbama čl. 134. Prekršajnog zakona uhićen. U provedenom žurnom prekršajnom postupku je ovom vozaču određena kazna od zadržavanja u zatvoru 12 dana, nakon čega je prepraćen u Zatvor u Bjelovaru.

Osim ovoga vozača su tijekom proteklog tjedna sukladno odredbama čl. 134. Prekršajnog zakona uhićena još 2 vozača zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i to 60-godišnji vozač osobnog automobila kod kojega je alkotestiranjem utvrđena koncentracija alkohola u organizmu od  2,48 g/kg u petak u 17,50 sati u Slatini, dok je koncentracija alkohola u organizmu od 1,95 g/kg utvrđena kod 36-godišnjeg vozača osobnog automobila u utorak, 15,30 sati u Čačincima.

Stranica