U Podgorju teško ozlijeđen biciklista

Slika /PU_VP/2023/1 vozilo slika.jpg

U Podgorju, 21. ožujka, oko 9,00 sati u prometnoj nesreći je teško ozlijeđen 78-godišnji biciklista

Prometne nesreće protekli tjedan
 
Protekli tjedan je na prometnicama Virovitičko-podravske županije evidentirano 11 prometnih nesreća, od kojih 2 sa ozlijeđenima i 9 s materijalnom štetom. U tim prometnim nesrećama je jedan vozač bicikla teško ozlijeđen i jedan vozač mopeda je lako ozlijeđen. Jednu prometnu nesreću je uzrokovao vozač koji je upravljao vozilom pod utjecajem alkohola.

Prometna nesreća u kojoj je 78-godišnji vozač bicikla teško ozlijeđen se dogodila u Podgorju u četvrtak oko 9,00 sati kada je 53-godišnja vozačica osobnog automobila na Trgu branitelja domovinskog rata ulazila u ulicu koja je prometnim znakom označena kao cesta s prednošću prolaska i pri tome oduzela prednost prolaska biciklisti. Na središnjem dijelu križanja je došlo do udarca prednjeg dijela osobnog automobila u stražnji dio bicikla od kojega je vozač bicikla pao na kolnik pri čemu je zadobio teške tjelesne ozlijede.

Vozač mopeda je lako ozlijeđen u prometnoj nesreći koja se dogodila u subotu oko 14,50 sati na parkiralištu trgovine „Konzum“ na Trgu bana Josipa Jelačića u Virovitici. Do prometne nesreće je došlo kada se 19-godišnji vozač osobnog automobila vožnjom unatrag uključivao u promet sa parkirališnog mjesta, a da nije propustio sva vozila koja se kreću prometnicom na koju se uključuje. U tom trenutku se tim dijelom prometnice kretao 39-godišnji vozač mopeda upravljajući mopedom na kojem su utvrđeni tehnički nedostaci Pravilnikom o tehničkim pregledima vozila na cesti okarakterizirani kao veći. Vozač mopeda je u pokušaju kočenja pao na kolnik i u klizanju kolnikom prednjim dijelom mopeda udario u zadnji branik osobnog automobila.
 
Utvrđeni prekršaji

Policijski službenici su tijekom proteklog tjedna u nadzoru prometa utvrdili 524 prekršaja, od kojih 31 prekršaj upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja, 219 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, 57 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela, 77 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, jedan prekršaj upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje i dr.

Najveća brzina kretanja vozila od 111 km/h je za osobni automobil registarskih oznaka Njemačke utvrđena u četvrtak u 9,40 sati u Čačincima, na dionici državne ceste u naselju gdje je ograničenje brzine 70 km/h.

Najveća koncentracija alkohola u organizmu od 3,87 g/kg je utvrđena u ponedjeljak u 18 sati u Orahovici kod 42-godišnjeg vozača bicikla.
Protekli tjedan je sukladno odredbama čl. 134. Prekršajnog zakona uhićen jedan vozač zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola. Upravljajući vozilom pod utjecajem alkohola utvrđene koncentracije 1,73 g/kg 69-godišnji vozač osobnog automobila je u četvrtak oko 18,50 sati u Orahovici uzrokovao prometnu nesreću sa materijalnom štetom, udar u parkirano vozilo.

Stranica