U Mikleušu poginuo vozač traktora

Slika /PU_VP/2023/1 vozilo slika.jpg

Prometna nesreća u kojoj je vozač traktora smrtno stradao  dogodila se u petak oko 14,20 sati u Mikleušu

Prometne nesreće protekli tjedan

Protekli tjedan je na prometnicama Virovitičko–podravske županije evidentirano 13 prometnih nesreća, od kojih jedna s poginulima. 7 s ozlijeđenima i 5 s materijalnom štetom. U tim prometnim nesrećama je jedna osoba poginula, jedna je teško ozlijeđena i 8 je lako ozlijeđeno.

Prometna nesreća u kojoj je vozač traktora smrtno stradao na mjestu događaja prometne nesreće se dogodila u petak oko 14,20 sati u Mikleušu, na dionici D2 u naselju. Do prometne nesreće je došlo kada je 56-godišnji vozač traktora započeo sa radnjom skretanja lijevo na putni most prilaza poljoprivrednoj površini, a da se nije uvjerio da tu radnju može učiniti na siguran način. U tom trenutku je radnju pretjecanja traktora na dijelu ceste na kojem pretjecanje nije dozvoljeno, što je označeno i punom neisprekidanom središnjom linijom na kolniku, već vršio 71-godišnji vozač teretnog vozila nacionalnih oznaka Srbije (kombi). Pri udaru prednje desne strane teretnog vozila u bočnu stranu stražnje lijeve gume traktora je došlo do odbacivanja traktora koji je pri prevrtanju udario u rub putnog mosta  i zaustavio se u putnom jarku u položaju na lijevoj bočnoj strani. U prevrtanju traktora je vozač traktora ispao sa sjedišta i pao u putni jarak, a traktor je ostao zaustavljen u položaju gume preko njega.
Jedini počinitelj prometne nesreće kod kojega je utvrđena nedozvoljena koncentracija alkohola u organizmu od 3,09 g/kg je uzrokovao slijetanje vozila s ceste u subotu oko 18,30 sati na dionici lokalne ceste između Gornje Bukovice i Gornjeg Viljeva. Ovaj 47-godišnji vozač je osim pod utjecajem alkohola ovako velike koncentracije upravljao neregistriranim i neosiguranim osobnim automobilom prije stjecanja prava na upravljanje, a u ovoj prometnoj nesreći su lako ozlijeđeni vozač i njegov 56-godišnji suputnik.
 
Utvrđeni prekršaji

Policijski službenici su tijekom proteklog tjedna u nadzoru prometa utvrdili 317 prekršaja i to 25 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja, 79 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, 74 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 24 prekršaj nepropisnog korištenja mobitela, 2 prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme zabrane, 2 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje i dr.
Najveća brzina kretanja vozila od 142 km/h je utvrđena u subotu u 6,30 sati u Čađavičkom Lugu, na dionici D34 u naselju na kojoj je ograničenje brzine kretanja vozila 70 km/h.

Najveća koncentracija alkohola u organizmu utvrđena u nadzoru prometa od 2,76 g/kg je utvrđena kod vozača osobnog automobila starosti 36 godina koji je zatečen kako upravlja vozilom u subotu u 19,40 sati u Kladarama, zbog čega je uhićen.
Osim ovoga vozača, tijekom proteklog tjedna su sukladno odredbama čl. 134. Prekršajnog zakona uhićena još 3 vozača, po jedan zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, upravljanja vozilom za vrijeme dok je vozačka dozvola ukinuta zbog negativnih bodova i odbijanja alkotestiranja vozača kojemu je vozačka dozvola oduzeta.
Pošto se radilo o višestrukom počinitelju prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme dok mu je vozačka dozvola ukinuta zbog negativnih bodova, prema 62-godišnjem vozaču koji je uhićen u subotu u 13,40 sati u Pitomači je poduzeta i mjera privremenog oduzimanja osobnog vozila kojim je upravljao.

Stranica