U dvije prometne nesreće teško nastradalo troje mladih

Slika /PU_VP/2023/1Vozilo-alkohol.jpg

Upravljanje vozilom neprilagođenom ili nepropisnom brzinom i upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola su najčešći uzroci teških prometnih nesreća

FOTO: ilustarcija

Nakon povoljnog stanja sigurnosti na prometnicama Virovitičko-podravske županije u radnom dijelu proteklog tjedna u subotu u ranim jutarnjim satima su se gotovo u isto vrijeme dogodile dvije teške prometne nesreće koje su uzrokovali mladi vozači koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola, a u kojima je troje mladih teško ozlijeđeno i dvoje lako.

Oko 6,15 sati je 20-godišnji mladi vozač osobnog automobila u Balincima upravljao vozilom pod utjecajem alkohola utvrđene koncentracije 0,99 g/kg. Izlaskom iz blagog i preglednog zavoja se nije kretao sredinom svoje prometne trake, kotačima zahvatio desnu putnu bankinu, po kojoj je nastavio nekontrolirano kretanje i sletio u putni kanal. Po putnom kanalu je nastavio daljnje nekontrolirano kretanje u dužini oko 20 metara i zaustavio se udarivši u betonski putni most, a vozilo se od snage udarca prevrnulo na bočnu stranu na kosini kanala. Mladi vozač je u ovoj prometnoj nesreći teško ozlijeđen i prevezen u Opću bolnicu Virovitica na liječenje.

Prometnu nesreću gotovo istog tijeka događanja je oko 6,35 sati na dionici ceste Dvorska - Pivnica Slavonska uzrokovao 21-godišnji mladi vozač osobnog automobila kod kojega je alkotestiranjem utvrđena koncentracija 0,08 g/kg. Izlaskom iz višestrukog zavoja je zbog upravljanja vozilom neprilagođenom brzinom uvjetima na cesti izgubio nadzor nad vozilom i došlo je do zanošenja stražnjeg dijela vozila i slijetanja u putni jarak. Nakon udarca prednjim dijelom vozila u kosinu jarka vozilo je odbačeno i uzdužno zarotirano. Potom je vozilo ponovno stražnjim dijelom udarilo u kosinu jarka od koje je odbijeno, a uslijed inercije i daljnjeg uzdužnog rotiranja vozilo je izletjelo iz putnog jarka i zaustavilo se na zelenoj površini kraj putnoj jarka.

U ovoj prometnoj nesreći su teško ozlijeđeni 20-godišnji i 22-godišnji putnici, a vozač i 20-godišnji putnik su lako ozlijeđeni. Teško ozlijeđeni 20-godišnji putnik je na daljnje liječenje helikopterom prevezen u KBC Osijek dok su ostali sudionici ove prometne nesreće na liječenju u Općoj bolnici Virovitica.

Upravljanje vozilom neprilagođenom ili nepropisnom brzinom i upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola su najčešći uzroci teških prometnih nesreća, posebno kada su u kombinaciji sa vozačkim neiskustvom mladih vozača. Stoga pozivamo mlade vozače na dosljedno poštivanje prometnih pravila i prometnih propisa, da prilagode brzinu kretanja uvjetima na cesti i nikako ne upravljaju vozilom ako su konzumirali alkohol, kako ne bi ugrožavali svoj život, živote svojih suputnika i ostalih sudionika u prometu.

Stranica