Sudionici u prometu pod utjecajem alkohola

Slika /PU_VP/2023/1lisice.jpg

U protekla tri dana troje sudionika u prometu upravljalo osobnim vozilima pod utjecajem alkohola

FOTO: ilustracija

Dana, 31. listopada u Gradu Virovitica oko 16,58 sati 57-godišnjak je uzrokovao prometnu nesreću pod utjecajem alkohola u koncentraciji 1,37 g/kg. Vozač osobnog vozila nije prilagodio brzinu kretanja postojećim okolnostima i osobinama ceste u trenutku kada je nailazio na zaustavljenu kolonu vozila. Prednjim dijelom vozila 57-godišnjak je udario u zadnju stranu zaustavljenog vozila kojim je upravljao 53-godišnjak. U prometnoj nesreći nije bilo ozlijeđenih osoba, no nastala je materijalna šteta.
Protiv 57-godišnjeg vozača podnesen je prekršajni nalog zbog prekršaja Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Za prekršaj neprilagođene brzine kretanja osobinama i stanju ceste propisana je novčana kazna od 130,- eura, a za vožnju pod utjecajem alkohola u koncentraciji iznad 1,00 do 1,50 g/kg propisana je novčana kazna u rasponu od 660,- eura do 1990,- eura.
 
Dana 1. studenog oko 21,40 sati u mjestu Stara Jošava policijski službenici su u nadzoru prometa zatekli 63-godišnjaka koji je osobnim automobilom upravljao pod utjecajem alkohola u organizmu u koncentraciji od 1,10 g/kg. Zbog opasnosti da će nastaviti s činjenjem prekršaja vozaču je naredbom određeno zadržavanje te je smješten u prostorije za zadržavanje do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Protiv 63- godišnjaka je podnesen prekršajni nalog zbog počinjenog prekršaja Zakona o sigurnosti prometa na cestama za koji je propisana novčana kazna u rasponu od 660,- eura do 1990,- eura.
 
Dana 2. studenog, oko 01,35 sati u Gradu Slatina policijski službenici su u nadzoru prometa zatekli vozača koji je osobnim automobilom upravljao pod vidnim utjecajem alkohola iako je odbio alkotestiranje. Vozač kod sebe nije imao vozačku dozvolu niti bilo koji drugi dokument kojim bi se utvrdio identitet. Zbog utvrđivanja identiteta i opasnosti da će nastaviti s činjenjem prekršaja vozač je uhićen i doveden u policijsku postaju. U postaji je utvrđen identitet 24-godišnjeg muškarca koji je smješten u prostorije za zadržavanje do prestanka djelovanja opojnog sredstva.
Protiv vozača koji je odbio podvrgnuti se alkotestiranju podnesen je optužni prijedlog zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Zakona o osobnoj iskaznici. Novčana kazna zbirno može iznositi  i do 2700,- eura, a zakonom je propisano i moguće izricanje kazne zatvora u trajanju do 60 dana, te je predviđena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje 6 mjeseci.
 

Stranica