Stanje u prometu tijekom proteklog tjedna

Slika /PU_VP/2023/1 vozilo slika.jpg

U petak, u mjestu Nova Bukovica, oko 17,12 sati, kod 45-godišnjeg bicikliste utvrđena je najveća koncentracija alkohola u organizmu od 3,90 g/kg

FOTO: PU virovitičko-podravska

Prometne nesreće
Tijekom proteklog tjedna evidentirano je 20 prometnih nesreća, 12 s ozlijeđenim osobama u kojima je 6 osoba zadobilo teške tjelesne, a 7 osoba je zadobilo lake tjelesne ozljede te 8 s materijalnom štetom. U 5 prometnih nesreća vozači su bili pod utjecajem alkohola. U 7 prometnih nesreća počinitelji su napustili mjesto događaja te je 5 počinitelja naknadno pronađeno.

Najteža prometna nesreća dogodila se dana 13. srpnja, oko 13,25 sati, u mjestu Lozan, kada je 64-godišnji vozač osobnog vozila započeo sa radnjom pretjecanja nepoznatog osobnog automobila ispred sebe u trenutku dok je radnju pretjecanja njegovog vozila već počeo pedesetsedmogodišnji vozač  motocikla. Tom prilikom došlo je do udara zadnjeg lijevog bočnog dijela osobnog vozila u prednji desni dio motocikla nakon čega je vozač motocikla izgubio nadzor nad motociklom, te je došlo do slijetanja i udara motocikla u betonski rubnik putnog mosta, i pada motocikla i vozača u putni jarak. Vozač motocikla zadobio je teške tjelesne ozljede.

Druga prometna nesreća sa teško ozlijeđenom osobom dogodila se u noćnim satima, također dana 13. srpnja, oko 22,10 sati u mjestu Rušani, kada je 32-godišnji vozač koji nije koristio sigurnosti pojas, upravljao vozilom pod utjecajem alkohola u koncentraciji od 1,39 g/kg, te zbog neprilagođene brzine kretanja, izlaskom iz zavoja, izgubio nadzor nad vozilom, sletio u putni jarak, prešao preko nekoliko kolnih ulaza i na zelenoj površini udario u više kamenih gromada i otpadnog građevinskog materijala koji su bili zarasli u korov i nisko grmlje. Zbog velike inercije kretanja došlo je do podizanja auta u zrak, udara auta u tri čempresa u nizu na zelenoj površini koje je prelomio, od kojih se odbio, pao na bok, rotirao i prevrnuo po kolniku, te se zaustavio na kotačima na zelenoj površini. Uslijed prevrtanja došlo je do ispadanja vozača iz vozila koji je završio također na navedenoj zelenoj površini oko 10 metara južno od auta.
 
Utvrđeni prekršaji
Ukupno je utvrđeno 403 prekršaja, od kojih 66 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja, 36 prekršaj upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, 86 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 35 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela, 7 prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme zabrane upravljanja, 2 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 13 prekršaj upravljanja vozilom za vrijeme isteka važenja prometne dozvole ili tehnički neispravnim vozilom i dr.

Najveća koncentracija alkohola u organizmu od 3,90 g/kg je utvrđena kod vozača starosti 45 godina koji je zatečen kako upravlja biciklom, u petak, 12. srpnja 2024. godine u 17,12 sati u mjestu Nova Bukovica.
 
Najveća brzina kretanja vozila od 117 km/h, utvrđena je uređajem „Traffipatrol“ u utorak, 09. srpnja 2024. godine u 23,30 sati u na obilaznici grada Slatine, gdje je ograničenje brzine kretanja vozila 90 km/h, tom brzinom upravljao je vozač osobnog automobila slovenskih reg.oznaka.
 
Uhićene i zadržane osobe temeljem odredbi čl. 134. i 137. PZ 
Temeljem čl. 134. Prekršajnog zakona uhićene su dvije osobe zbog vožnje pod utjecajem alkohola od kojih je jedna osoba odvedena na Općinski sud u Virovitici, Prekršajni odjel, gdje je nakon saslušanja proglašena krivom, određena joj je kazna 10 dana bezuvjetnog zatvora i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije u trajanju od 6 mjeseci.

Također je tijekom nadzora prometa, 13. srpnja, oko 23,55 sati, u Virovitici, zaustavljen 41-godišnji vozač quad-traktora sa utvrđenom koncentracijom alkohola u organizmu od 1,20 g/kg, a koji je ujedno tom prilikom i vrijeđao policijske službenike slijedom čega je uhićen te smješten u prostorije za zadržavanje. Protiv 41-godišnjaka slijedi podnošenje optužnog prijedloga nadležnom sudu zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.
Zadržanih osoba temeljem čl.137. Prekršajnog zakona nije bilo.
 
Tijekom proteklog tjedna, bila je provedena akcija za vozače mopeda i motocikala na području cijele policijske uprave. Kontrolirana su 72 vozila i vozača, a utvrđena su 43 prekršaja.
 

Stranica