Sažetak aktivnosti u prometu od proteklog tjedna

Slika /PU_VP/auto - zima.jpg

S obzirom na zimske uvjete na cestama pozivamo vozače da prilagode brzinu kretanja vozila uvjetima na cestama te da ne kreću na put bez propisane zimske opreme

Prometne nesreće
Tijekom proteklog tjedna evidentirano je 20 prometnih nesreća, 6 s ozlijeđenim osobama u kojima je 1 osoba zadobila TTO a 6 osoba je zadobilo LTO te 14 s materijalnom štetom. U 2 prometne nesreće počinitelji su napustili mjesto događaja. Kod 4 vozača utvrđena je prisutnost alkohola u organizmu.
 
Utvrđeni prekršaji
Ukupno je utvrđen 181 prekršaj, od kojih 24 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja, 33 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, 20 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 19 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela, 2 prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme zabrane upravljanja, 3 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 4 prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme isteka važenja prometne dozvole ili tehnički neispravnim vozilom, i dr.
Najveća koncentracija alkohola u organizmu od 1,89 g/kg je utvrđena u nadzoru prometa kod vozača starosti 28 godina koji je zatečen kako upravlja osobnim automobilom pod utjecajem alkohola u petak, 24. prosinca 2021.g. u 00,50 sati u Virovitici, Ulici I. Gundulića, krećući se u suprotnom smjeru.
Najveća brzina kretanja vozila od 109 km/h utvrđena je stacionarnom kamerom, u četvrtak, 23. prosinca 2021. godine u 18,14 sati u mjestu Suhopolje, DC-2, gdje je ograničenje brzine kretanja vozila 60 km/h, tom brzinom upravljao je vozač osobnog automobila stranih registarskih oznaka.
 
Uhićene i zadržane osobe temeljem odredbi čl. 134. i 137. PZ 
Temeljem čl. 134. Prekršajnog zakona uhićene su 2 osobe, jedna zbog vožnje pod utjecajem alkohola, a druga zbog upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilom i pritom pod utjecajem alkohola.  Temeljem čl. 137. istoga zakona nije bilo zadržanih osoba.
 
Pojačane mjere i akcije
Tijekom proteklog tjedna na području cijele PU nije bilo pojačanih mjera i akcija.
 
S obzirom na zimske uvjete na cestama pozivamo vozače da prilagode brzinu kretanja vozila uvjetima na cestama te da ne kreću na put bez propisane zimske opreme.
 
 

Stranica