Sažetak aktivnosti u prometu od proteklog tjedna

Slika /PU_VP/Slike_Vijesti/bljeskalica 1.jpg

Protekli tjedan je na prometnicama Virovitičko – podravske županije evidentirano 13 prometnih nesreća, od kojih 4 s ozlijeđenima i 9 s materijalnom štetom

Protekli tjedan je na prometnicama Virovitičko – podravske županije evidentirano 13 prometnih nesreća, od kojih 4 s ozlijeđenima i 9 s materijalnom štetom.
U prometnim nesrećama s ozlijeđenima su 3 sudionika u osobnim automobilima lako ozlijeđeni, dok su vozač motocikla i biciklista teško ozlijeđeni.
Najteža prometna nesreća protekli tjedan, u kojoj je vozač motocikla zadobio ozlijede opasne po život, se dogodila u subotu u 18,40 sati u Orahovici na križanju Ulice V. Nazora i Ulice A. Šenoe, a do ovog bočnog sudara je došlo uslijed oduzimanja prednosti prolaska.
Druga prometna nesreća sa teško nastradalim sudionikom se dogodila u nedjelju oko 23 sata na križanju ulica Vukovarske i Zlatnog polja u Virovitici i u njoj je teške ozlijede zadobilo 16-godišnji biciklista. I kod nastradalog bicikliste i kod vozača osobnog automobila je utvrđena nedozvoljena koncentracija alkohola u organizmu, a obzirom da je vozač osobnog automobila upravljao vozilom prije stjecanja prava na upravljanje i da je višestruki počinitelj toga prekršaja sukladno čl. 229. st. 8. Zakona o sigurnosti prometa na cestama ovom vozaču je privremeno oduzet osobni automobil.
Osim ova dva vozača protekli tjedan je utjecajem alkohola utvrđen kod još 2 vozača osobnih automobila, a jedan od njih je upravljao vozilom i prije stjecanja prava na upravljanje.
 
Utvrđeni prekršaji

Tijekom proteklog tjedna su u nadzoru prometa policijski službenici utvrdili 252 prekršaja, od kojih 34 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja, 17 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, 58 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 36 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela, 2 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 2 prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme zabrane i dr.
Najveća koncentracija alkohola u organizmu od 2.17 g/kg je utvrđena kod vozača osobnog automobila starosti 27 godina koji je zatečen kako upravlja vozilom nedjelju u 01. 40 sati u Virovitici.
U subotu / nedjelju, 10./11. srpnja 2021. godine je na području policijske uprave provedena akcija nadzora vozača pod utjecajem alkohola. U akciji su policijski službenici izvršili nadzor 117 sudionika u prometu kod kojih su utvrdili i sankcionirali 30 prekršaja. Ukupno 11 vozača je zatečena da upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola zbog čega su isključeni iz prometa i propisano sankcionirani, a jedan je zbog upravljanja vozilom u koncentraciji većoj od 1.5 g/kg sukladno čl. 134. Prekršajnog zakona uhićen.
 

Stranica