Sažetak aktivnosti u prometu od proteklog tjedna

Slika /PU_VP/Slike_Vijesti/Najava akcije 2.jpg

Protekli tjedan je na području Virovitičko – podravske županije protekao mirno. Evidentirano je 6 prometnih nesreća s materijalnom štetom, a jednu prometnu nesreću je uzrokovao vozač pod utjecajem alkohola

Prometne nesreće protekli tjedan
Protekli tjedan je na području Virovitičko – podravske županije protekao mirno. Evidentirano je 6 prometnih nesreća s materijalnom štetom, a jednu prometnu nesreću je uzrokovao vozač pod utjecajem alkohola.
 
Utvrđeni prekršaji
Iako je stanje sigurnosti u prometu bilo povoljno prekršajna problematika u prometu je bila povećana, pa su tako protekli tjedan u nadzoru prometa policijski službenici utvrdili 366 prekršaja, od kojih 36 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja, 94 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, 59 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 43 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela, 7 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, i dr.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je na obilaznici Virovitice u utorak oko 21 sat kada je za 40-godišnjeg vozača osobnog automobila utvrđeno da upravlja vozilom brzinom od 132 km/h, što je brzina za 42 km/h veća od dozvoljene na tom dijelu prometnice. Zbog počinjenja ovog prekršaja vozaču je izrečena novčana kazna od 2 000 kn, a znatno veća kazna slijedi vozaču osobnog automobila za kojega je utvrđeno da je u nedjelju u 12 sati u Čađavičkom Lugu upravljao vozilom brzinom od 123 km/h. Pošto je to brzina više od 50 km/h veća od ograničenja na tom dijelu prometnice i ovoga vozača nakon utvrđivanja identiteta očekuje najmanje novčana kazna od 10 000 kn, 3 mjeseca zabrane upravljanja vozilom i 6 negativnih prekršajnih bodova.
Posebno je protekli tjedan bila izražena problematika upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, s povećanim brojem vozača koji su vozilom upravljali s visokom koncentracijom alkohola u organizmu većom od 1,5 g/kg. Najveća koncentracija alkohola u organizmu od 2,26 g/kg je utvrđena kod vozača bicikla starosti 31 godinu koji je upravljao vozilom u Velikoj Črešnjevici u subotu u 15,15 sati.

Samo malo manja koncentracija od 2,20 g/kg je utvrđena u petak u 18,10 sati u Slatini kod vozača neregistriranog mopeda starosti 60 godina koji je vozilom upravljao prije stjecanja prava na upravljanje i bez zaštitne kacige. Zbog počinjenja ovih prekršaja vozač mopeda je uhićen sukladno čl. 134.  Prekršajnog zakona, a ova vožnja će ga stajati najmanje 28 000 kn.
Osim ovoga vozača protekli vikend su uhićena još 4 vozača, i to 2 vozača osobnih automobila zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i po jedan vozač mopeda i teretnog vozila zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i prije stjecanja prava na upravljanje.

I tijekom proteklog vikenda su policijski službenici vršili pojačani nadzor prometa, s posebnim naglaskom na utvrđivanje i sankcioniranje četiri prekršaja koji su najčešći uzroci teškog stradavanja osoba u prometnim nesrećama. Od ukupno 188 prekršaja sankcioniranih u tri dana vikenda utvrđeno je i sankcionirano 17 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, 59 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, 25 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 15 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.
 

Stranica