Sažetak aktivnosti u prometu od proteklog tjedna

Slika /PU_VP/palica_stop_policija.jpg

Tijekom proteklog tjedna je evidentirano 12 prometnih nesreća, od kojih 4 s ozlijeđenima u kojima su po jedan vozač osobnog automobila i motocikla teško i lako ozlijeđeni

Prometne nesreće
Tijekom proteklog tjedna je evidentirano 12 prometnih nesreća, od kojih 4 s ozlijeđenima u kojima su po jedan vozač osobnog automobila i motocikla teško i lako ozlijeđeni. Dva počinitelja su upravljala vozilom pod utjecajem alkohola i jedan je odbio testiranje na drogu.
 
Utvrđeni prekršaji
Ukupno je utvrđeno 412 prekršaja, od kojih 28 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja, 195 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, 48 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 30 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela, 4 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, jedan prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme zabrane i dr.

Najveća koncentracija alkohola u organizmu od 2.38 g/kg je utvrđena kod vozača bicikla starosti 41 godinu koji je zatečen kako upravlja vozilom u petak u 14,20 sati u Špišić Bukovici.

Najveća brzina kretanja vozila je utvrđena u četvrtak u 17.30 sat u Kapeli Dvoru gdje je, na dionici D5 u naselju na kojoj je ograničenje brzine kretanja vozila 70 km/h vozač osobnog automobila upravljao brzinom od 120 km/h.
 
 
Uhićene i zadržane osobe temeljem odredbi čl. 134. i 137. PZ 
nije bilo

Pojačane mjere i akcije
Tijekom proteklog vikenda su policijski službenici vršili pojačani nadzor prometa, s posebnim naglaskom na utvrđivanje i sankcioniranje prekršaja koji su najčešći uzroci teškog stradavanja osoba u prometnim nesrećama. Od ukupno 180 prekršaja sankcionirana u tri dana vikenda utvrđeno je i sankcionirano 17 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, 76 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, 28 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 4 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.

U petak, 11. rujna 2020. godine od 10 do 18 sati je na području Policijske postaje Orahovica provedena akcija nadzora vozača pod utjecajem alkohola i nadzora brzine kretanja vozila. U provedbi akcije je izvršen nadzor 32 sudionika u prometu kod kojih je utvrđeno i sankcionirano 18 prekršaja, od kojih jedan prekršaj upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i 12 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom.

Tijekom sljedećeg tjedna, od 14 do 20. rujna 2020. godine, će se na području Republike Hrvatske, u sklopu planiranih aktivnosti organizacije ROADPOL provoditi pojačano postupanje po akciji Focus on the Road – distrakcija, u sklopu koje će se na području policijske uprave provoditi pojačane mjere na utvrđivanju prekršaja nepropisnog korištenja mobitela i drugih uređaja i korištenja sigurnosnog pojasa, te nepropisnog prijevoza djece u vozilu.
 
 
 
 
 

Stranica