Pripazite koga puštate u svoj dom!

Slika /PU_VP/2023/1 policija_natpis.jpg

U koordiniranom kriminalističkom istraživanju provedenom od policijskih službenika Policijske uprave zadarske i Policijske uprave virovitičko-podravske uhićeno je  dvoje osumnjičenika protiv kojih je podnijeta kaznena prijava državnom odvjetništvu u Zadru

FOTO: ilustracija

Policijski službenici Policijske postaje Zadar proveli su opsežno kriminalističko istraživanje nad 47-godišnjom hrvatskom državljankom i 47-godišnjim hrvatskim državljaninom koje se sumnjiči za kazneno djelo krađe u kojem je oštećeniku pričinjena veća materijalna šteta.
Policija je 2. veljače ove godine zaprimila prijavu oštećenog 93-godišnjeg hrvatskog državljanina kako je prethodnih dana u Zadra na području Puntamike, dvije nepoznate osobe pustio u svoju kuću, gdje su mu one ponudile masažu te se kraće vrijeme zadržale kod njega, a naknadno je utvrdio kako mu iz kuće nedostaje nekoliko desetaka tisuća eura.
Odmah po zaprimljenoj prijavi, policijski službenici su započeli s kriminalističkim istraživanjem i prikupljanjem informacija u cilju utvrđivanja identiteta počinitelja kaznenog djela te je postojala sumnja kako su se osobe nakon počinjenja kaznenog djela udaljile s područja zadarske županije.

Daljnjim postupanjem policijskih službenika ostvarena je koordinirana suradnja s policijskim službenicima Policijske uprave virovitičko-podravske koji su 3. veljače u popodnevnim satima zaustavili automobil bjelovarskih registarskih oznaka u kojem su zatečeni 47-godišnjaka i 47-godišnjakinja koji su uhićeni i dovedeni u prostorije Policijske postaje Pitomača radi provođenja kriminalističkog istraživanja. Temeljem naloga Županijskog suda u Bjelovaru, provedena je pretraga obiteljske kuće i automobila, gdje je pronađen dio otuđenog novca.
Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, protiv oboje osumnjičenika se podnosi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu u Zadru te je 47-godišnjak u zakonskom roku predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske.

Policijski službenici nastavljaju s kriminalističkim istraživanjem.

Policija još jednom apelira na građane u svezi načina počinjenja prijevara i krađa, posebice u privatnim stanovima i obiteljskim kućama, a kojom prilikom osobe iskorištavaju njihovo povjerenje te ih dovode u zabludu ili pak iskorištavaju njihovu nepažnju te otuđuju predmete veće vrijednosti.


Kako bi se zaštitili od ovakve vrste prijevara, savjetujemo sljedeće:
  • ​kod nenajavljenih posjeta, ne otvarajte vrata dok ne provjerite tko je posjetitelj i što želi,
  • za djelatnike raznih tvrtki, tražite službene dokumente ili odgovarajuće iskaznice,
  • vjerodostojnost posjetitelja provjerite bez otvaranja vrata kroz ''špijunku'' ili korištenjem sigurnosnog lanca,
  • ne nasjedajte na trikove poput nesvjestice ili iznenadne slabosti,
  • budite sumnjičavi,
  • ako je nepozvana osoba uporna u nakani da uđe u vaš dom, o tome žurno obavijestite policiju ili susjede,
  • dojavite službi 192 sva opažanja o sumnjivim i nepoznatim osobama.


Stranica