Preventivni projekt - sprječavanje spolnog iskorištavanja djece na turističkim lokacijama

  • Slika /PU_VP/2023/IMG_20230825_132658_resized_20230825_012718809.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U četvrtak, 24. kolovoza u 12,00 sati na Orahovačkom jezeru održana je edukacija posjetitelja o sprječavanju spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djece na turističkim lokacijama

Foto: PU virovitičko - podravska

Nacionalnim planom za suzbijanje seksualnog nasilja i seksualnog uznemiravanja za razdoblje od 2022. do 2027. godine Ministarstvo unutarnjih poslova provodi preventivni projekt Sprječavanje spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djece na turističkim lokacijama gdje je obveza uključiti i sve Turističke zajednice.

Republika Hrvatska je svjetski poznata turistička destinacija u koju dolaze brojni turisti, a zadnjih godina je i Virovitičko-podravska županija postala sve posjećenija, ali među turistima mogu biti i osobe koje dolaze ciljano radi spolnog iskorištavanja djece. 

Ministarstvo unutarnjih poslova u cilju suzbijanja ove vrste kriminaliteta naglasilo je kako je potrebno educirati djelatnike u turizmu o načinima počinjenja i uređajima koje počinitelji koriste.

Jučerašnju edukaciju na Orahovačkom jezeru održala je policijska službenica za nadzor i planiranje – za prevenciju Ana Kratohvil Katić i policijski službenik za stručno usavršavanje policije Ivan Šiser, a projekt su podržali načelnik Policijske postaje Orahovica Krunoslav Bot, njegov zamjenik Milan Rončević te kontakt policajac Krešimir Lazić.

Edukaciji su se pridružili direktorica Turističke zajednice Grada Orahovica Lana Jurkin, gradonačelnik Grada Orahovice Saša Rister, ravnateljica Osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić Orahovica Maja Škraba, ravnateljica dječjeg vrtića Palčić Orahovica Ivana Radočaj Tokić te predstavnici gradskih tvrtki i HVIDR-e s područja Orahovice.

Informirani su i građani, a ponajprije roditelji maloljetne djece o navedenoj problematici te su im podijeljeni promotivni letci.

Policija poziva građane ako vide kakvu sumnjivu osobu u blizini djece da ju prijave policiji. Osim dolaskom u policijsku postaju ili pozivom na broj 192, saznanja o svim vrstama zlostavljanja djece mogu se policiji prijaviti i putem on line aplikacije Red Button.

Stranica