Policijska uprava virovitičko-podravska obilježila Dan planeta Zemlje

  • Slika /PU_VP/2023/1 dpz.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Policijski službenici provodeći preventivni projekt „Zdrav za 5“ obilježavaju Dan planeta Zemlje kako bi se jačala svijest djece prema prirodnom okolišu

FOTO: PU virovitičko-podravska

U suradnji Policijske uprave virovitičko-podravske sa Osnovnom školom Gradina, dana 29. travnja održana je aktivnost učenika osmih razreda gdje su ispred glavnog ulaza matične škole u Gradini oslikavali motorički poligon koji potiče kretanje. Svim učenicima škole služiti će za igru, motoričko kretanje i zabavu koje je u današnje vrijeme djeci jako potrebno budući da sve više koriste digitalne uređaje i ne borave dovoljno na svježem zraku. Kako je ove godine Osnovna škola Gradina osvojila Zlatnu povelju Hrvatske radiotelevizije za najljepši i pobjednički školski vrt tako su se i ovim povodom učenici bavili uređenjem okoliša.
U Dječjem vrtiću „Cvrčak“ policijski službenici Policijske postaje Virovitica sudjelovali su u preventivnoj akciji u sklopu nacionalnog programa „Zdrav za pet“ u sadnji ukrasnog cvijeća u krugu vrtića i educiranju djece o očuvanju čistog i zdravog okoliša, zbrinjavanju recikliranog otpada i ponašanja u prirodi.
Policijski službenici Policijske postaje Orahovica u suradnji sa Osnovnom školom „Ivan Goran Kovačić“ u Zdencima, ravnateljicom Ivanom Pavelić, učiteljicom Majom Biro i pedagoginjom Ines Holeš te učenicima koji su tom prilikom proveli aktivnosti u sklopu nastavnih predmeta Prirode i društva i Prirodoslovlja kroz redovnu nastavu i među predmetne teme vezane za zaštitu okoliša i prirode. Učenici su u dvorištu skupljali pokošenu travu i sadili sadnice ukrasnog cvijeća te je tom prilikom ostvareno podizanje razine svijesti o važnosti zaštite i očuvanja okoliša. Naglašena je i važnost brige o estetskom uređenju vlastitog prostora. 
 
„Zdrav za 5“ je nacionalni program prevencije ovisnosti i zaštite okoliša namijenjen za učenike osnovnih i srednjih škola koji provode zajednički Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo zdravstva te Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a provodi se već dugi niz godina.
Preventivni projekt „Zdrav za 5“ ima 2 komponente. Prva komponenta se odnosi na prevenciju ovisnosti, a druga komponenta se odnosi na zaštitu okoliša i prirode. Različitim događanjima i akcijama nastoji se skrenuti pozornost ljudi na opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja te ih potaknuti da osvijeste problem zagađenja okoliša. Službena tema ovogodišnjeg obilježavanja Dana planeta Zemlje je "Planet protiv plastike". 
Aktivno sudjelovanje u provedbi II. komponente projekta potvrdio je i Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i sport Virovitičko-podravske županije, koji je s ciljem osnaživanja svijesti o potrebi zaštite okoliša i prirode podupro ovu hvalevrijednu aktivnost Osnovne škole Gradina.
Policijski službenici Policijske uprave virovitičko-podravske i dalje nastavljaju sa preventivnim aktivnostima vezano za edukaciju djece kako sačuvati čisti i zdrav okoliš, kako zbrinuti reciklirani otpad te kako se ponašati u prirodi.
 
Također najavljujemo da će se dana 6. svibnja u 11,00 sati na vanjskom prostoru ispred Osnovne škole Gradina predstaviti kampanja Ministarstva unutarnjih poslova „Postani policajac/policajka“ te će se u sklopu obilježavanja Dana sv. Florijana - zaštitnika vatrogasaca, demonstrirati rad i oprema dobrovoljnih vatrogasnih društava.

 



Stranica